Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 02. 2014. 09:14   >>  09:18

UZ OTPIS KAMATA

Poreski dug niži 4,3 miliona eura

Poreski dug niži je 4,3 miliona eura nakon odziva građana i preduzeća da plate glavnicu duga kako bi im bile otpisane kamate, saopšteno je iz Poreske uprave.

Iz te institucije su Vijestima kazali da je zakonsku mogućnost za otpis kamata u zamjenu za plaćanje glavnice poreskog duga iskoristilo 27 preduzeća i 173 građana.

„Ukupan iznos duga koji su platili ti poreski obveznici je 3,46 miliona eura, dok je iznos kamata na koje se zahtjevi za otpis odnose 904,58 hiljada”, rekli su iz Poreske uprave.

Iz PU nije precizirano ko su ti poreski dužnici kojima su otpisane kamate kada su platili glavnicu. Rok za prijave za korišćenje te povoljnosti istekao je 31. januara.

Prema posljednjim podacima, u ukupnom poreskom dugu od oko 330 miliona eura, kamate su učestvovale sa 67 miliona.

Zakon o otpisu kamate na poreske i carinske obaveze, naveli su iz PU, usvojen je s ciljem podsticanja obveznika na urednije plaćanje obaveza, kao i radi naplate što većeg dijela zaostalih poreskih potraživanja.

Ministar finansija, Radoje Žugić u Skupštini je tokom rasprave o tom aktu kazao da je procjena Ministarstva i PU da se može naplatiti između sedam i 12 miliona eura od firmi koje pristanu da glavnicu poreskog duga plate odjednom, a da im se otpišu kamate.

Prema zakonu, poreskim i carinskim dužnicima koji su do 30. januara u cjelosti platili obaveze dospjele do 31. decembra prošle godine omogućeno je pravo na otpis kamata.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je sredinom januaru inicijativu Ustavnom sudu za obaranje tog zakona, jer ga smatraju neustavnim. Ocijenili su da Vlada u korist tajkuna i privilegovanih kompanija odriče desetina miliona eura, dok državnu kasu puni uvođenjem brojnih nameta osiromašenim građanima.

U Vladi su odgovorili da zakon nije neustavan i diskriminatorski, jer svi pod jednakim uslovima mogu ostvariti pravo na otpis kamata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније