Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 03. 2014. 21:57 >> 23:28
19

PEJOVIĆ PORUČIO

Dajem Uniprom, ako nađu nelegalan euro

Kompanija Uniprom, ako bude vlasnik Kombinata aluminijuma redovno će radnicima isplaćivati plate, a državi uplaćivati sve poreze i doprinose, kazao je vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović gostujući u emisiji “Okvir”, Televizije Crne Gore. On je saopštio i da je svaki euro u njegovoj firmi legalan, te da trenutno nema 28 miliona eura, koliko je ponudio za KAP, ali će ih obezbijediti preko partnera i bankarskih garancija.

On kaže i da u ovom momentu nema "u džepu" 28 miliona eura, koliko je ponudio za KAP, ali će taj novac obezbijediti kroz bankarske garancije i preko poslovnih partnera.

"Ako ja budem vlasnik KAP-a plate i doprinosi, to mora da bude kao švajcarski sat - sve na vrijeme. Ukupna imovina grupacije Uniprom je 110 miliona, ukupni kapital je 45 miliona eura. U ovom momentu 28 miliona niko ne drži u džepu. Normalno je da će jedan dio novca doći iz poslovanja Uniproma, drugi od bankarskih kredita i treći od poslovnih partnera", pojasnio je Pejović.

Pejović je kazao i da za KAP ima tri inostrana strateška partnera. U pitanju su aluminijske kompanije iz Turske i Poljske, i italijansku firmu koja se bavi proizvodnjom radijatora.  Pejović je kazao da još nije dobio odgovor Elektroprivrede Crne Gore na njegovu ponudu  da struja za KAP košta 38 eura.

Pejović poručuje i da je 300 radnika u KAP-u samo početak, te da bi se sa širenjem proizvodnje i broj radnika povećavao.

On ističe da su tri njegove kompanije na bijeloj poreskoj listi i da redovno državi plaća sve poreze i obaveze.

Pejović ističe da je od 2009. do 2013. državi platio oko 9.177.000 eura poreza.  U tri firme zapošljava ukupno 389 radnika i svi, kako kaže Pejović, redovno primaju zarade.

Svaki euro legalan

Pejović je saopštio i da je spreman na to da bilo koja revizorska kuća provjeri poslovanje Uniproma.

"Ako budu našli da jedan euro nije iz legalnih poslova ili bankarskih kredita, ja sam spreman da moju kompaniju Uniprom poklonim", kazao je Pejović.

Komentarišući njegov napad na poslanika PzP-a Nebojšu Medojevića, Pejović je ponovio da je branio čast i ugled porodice.

"Neka se svaki gledalac stavi u moj položaj, da mu djeca čitaju takve monstruozne laži. Oni to nijesu saopštili sa sumnjom nego kao tvrdnje. Ja se nijesam skrivao, nego sam to javno uradio. Kad je porodica u pitanju, blaćenje porodice i mene koji nemam veze sa narko-kartelom i optužbama koje su saopštili na moj račun, ja iza svog postupka stojim", kazao je Pejović.

On kaže i da je dao ponudu Nebojši Medojeviću i Branku Raduloviću da angažuju revizorsku kuću, koju će Uniprom da plati,  i da provjere poslovanje Uniproma.

"Ta ponuda i danas stoji", kazao je Pejović i dodao da Medojevića nije tužio jer ga štiti imunitet.

"Gospodina imunitet štiti da laje, kleveće… Neću ni pokretati postupak. Oni za 30 i nešto godina u mom poslovanju i biznisu samo su mogli da mi nađu da sam sa 17 godina bio kondukter. Ja tu ništa ne vidim sporno, ja se tim ponosim”, poručio je Pejović.

Počeo kao kondukter

Pejović je u emisiji objasnio odakle mu novac za kupovinu KAP-a. Kaže da je sa 17 godina počeo da radi u Nikšiću kao kondukter u firmi "Tara Cetinje", gdje je nakon pola godine postao poslovođa. Nakon toga radio je i za firmu Kosovo sirovina koja je imala područnicu u Nikšiću i tada, kako dodaje prvi put dolazi u kontakt sa crnom metalurgijom. Ubrzo nakon toga 1984. otvara radnju za preradu sekundranih sirovina.

"1984. otvorio sam livnicu, malog kapaciteta nekih 500 do 1000 kg mjesečno, da probamo da vidimo kako će da radi i krenulo je. 1991. među prvim privatnim preduzećima registovao sam firmu Uniprom koja i danas radi. Počinjem da proširujem kapacitet Livnice…Došao sam do toga da instaliram Livnicu 5.000 tona na godišnjem nivou, ta Livnica i sada radi", prisjeća se Pejović.

1994. počeo je saradnju sa mađarskom firmom "Eura", kada prvi put izlazi na Londonsu berzu.

"Samim izlaskom na berzu osjetio sam da postoje ponuda i tražnja i da je berza jedan rizik, ali i veliki profit, jer metali isključivo zavise od berze. 2001 i 2002. postajem drugi izvoznik iz Crne Gore poslije KAP-a. Tri godine sam bio najveći izvoznik poslije KAP-a”, kazao je Pejović.

Poslije 2003. otvara pekaru, a nakon toga kako dodaje kupuje “Plus komerc”, lanac maloprodajnih objekata. Iz tog posla izlazi 2005.  "Prodao sam pekaru i vlasnički udio u “Plus komercu”  za 5 ipo miliona eura. Od 2005. pekara “Uniprom” nije u mom vlasništvu", pojašnjava Pejović.

On kaže da je od 1984. za njega posao sa metalima samo "rad i profit ". Navodi i da je njegova kompanija "Gradir Montenegro", 2010. kupila rudnik uglja "Šuplja stijena" za 401.000 eura. Kaže da je u rudnik uložio 28 miliona, a iz posla izašao sa zaradom od oko 9 miliona eura.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније