Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 03. 2014. 15:56   >>  15:56

CBCG

Na spisku više blokiranih firmi

Na novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je danas objavila Centralna banka Crne Gore, nalaze se 32 kompanije više nego na prošlom, dok je Zavala invest najveći dužnik.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa dopunama Zakona o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 2,65 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 196 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.


Objavljivanje podataka počelo je u julu 2012. godine. Većina kompanija sa najnovijeg spiska blago je povećala dugovanja u odnosu na prethodni.

Najzaduženija kompanija na martovskom, 21. spisku blokiranih preduzeća je Zavala invest sa blago povećanim dugom od oko 36,61 milion EUR.

Na spisku se nalazi kompanija biznismena Dragana Brkovića, Vektra Boka, sa dugom koji se povećao sa 8,09 miliona EUR na 8,12 miliona EUR. Vektre investments, koja je na prethodnom spisku dugovala 23,1 hiljadu EUR, nema na najnovijem spisku.

CBCG ima obavezu da na sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada EUR.

Vodeći dužnik, Zavala, u blokadi je četiri godine i šest mjeseci. Firma Slobšar&Cok, čija blokada traje oko tri godine i osam mjeseci, duguje 8,77 miliona EUR.

Kompanija Monte mena iz Podgorice duguje 6,87 miliona EUR, dok je račun budvanskog preduzeća Maestral inženjering blokiran zbog dugova koji su u odnosu na prethodni spisak blago povećani na 6,71 milion EUR, a u blokadi je pet godina i tri mjeseca.

Podgorički "Radoje Dakić", u blokadi je zbog duga od 6,68 miliona EUR, nešto preko 13 godina. Ave Maria Koljčević blokirana je preko pet godina, a njen dug iznosi 5,84 miliona EUR.

Firma Provladex duguje 5,51 milion EUR, PS Gradnja 5,42 miliona, tivatski Indego 4,23 miliona EUR i HLT fond 4,36 miliona EUR.

Dug Slav laifa iznosi 4,56 miliona EUR, a Lovćen investa 4,47 miliona EUR. Račun je blokiran i barskoj Melgoniji - Primorka zbog duga od 3,75 miliona EUR i podgoričkom Tehnoputu koji duguje 2,6 miliona EUR.

U blokadi je Fabrika elektroda Piva Plužine sa dugom od 1,64 miliona EUR, Mat Company sa 1,39 miliona, Montepranzo Budva sa 1,2 miliona EUR i Eurofond koji duguje 1,2 miliona EUR.

Računi Šmibexa i Poljokomerca su u blokadi 14 godina i tri mjeseca. Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS, Jugooceanija duguje 1,13 miliona EUR, a preduzeće Limex 3,54 miliona EUR, dok je dug Opštine Kolašin povećan sa 590,95 hiljada EUR na 693,42 hiljade EUR.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju po azbučnom redu.

(Mina)

 
 
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније