Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 03. 2014. 19:45 >> 19:46

PODRŠKA MINISTARSTVA

Metalfer preuzima Rudnik mrkog uglja

Kompanija Metalfer, koja sa partnerom Premogovnik Velenje iz Slovenije, namjerava da preuzme beranski Rudnik mrkog uglja, a planira da u prvoj godini rada proizvede 40 hiljada tona rude, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 

Predstavnici kompanije iz Sremske Mitrovice sastali su se danas sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, predsjednikom Sindikata Rudnika, Ljubom Gledovićem i Miloradom Terzićem iz Saveza sindikata Crne Gore i prezentovali im svoj plan.

"Prema planu koji je prezentovan, kompanija Metalfer DOO, sa svojim partnerom, spremna je da dostigne proizvodnju od 80 hiljada tona (u prvoj godini 40 hiljada tona), što je uslovljeno zapošljavanjem preko 100 radnika već u drugoj godini“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

U prvoj godini rada Rudnika mrkog uglja planirana su, kako se dodaje, testiranja i investiranja u pogon za briketiranje uglja, koje podrazumijeva proizvodnju briketa, što je, kako je ocijenjeno, izuzetan proizvod više energetske vrijednosti i kao takav pogodan je za domaćinstva i insititucije u užim gradskim zonama.

U trećoj godini proizvodnje planirano je podizanje kapaciteta rada na nivo preko 120 hiljada tona, ukoliko se obezbijedi tržiste i dovoljan broj kvalifikovane radne snage za taj obim proizvodnje.

Planiran je izvoz rude mrkog uglja na tržište Srbije, Kosova i Albanije.

Iz Ministarsta ekonomije podsjetili su da je kompanija Metalfer, sa partnerom Premogovnik Velenje, u decembru prošle godine saopštila da su donijeli odluku o kupovini Rudnika mrkog uglja Berane od postojećeg koncesionara, a koja je uslijedila nakon šestomjesečne analize.

"Na sastanku je izražena puna podrška svim investicionim aktivnostima koji vode oživljavanju proizvodnje i zapošljavanju novih radnika. Ocijenjeno je da je poseban značaj ove ponude u spremnosti investitora da preuzme sve zaposlene radnike i podmiri sve zaostale obaveze u narednom periodu", saopšteno je iz Ministarstva.

Predstavnici dva sindikata informisali su predstavnike Ministarstva o očekivanjima zaposlenih koja imaju od investitora u vezi sa dinamikom isplate zaostalih obaveza.

Imajući u vidu razlike po pitanju dinamike isplate zaostalih dugovanja, u Ministarstvu ekonomije se nadaju da će radnici, zajedno sa predstavnicima kompanije Metalfer, naći rješenje koje će omogućiti ponovno pokretanje proizvodnje i zapošljavanje radnika u toj kompaniji.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније