Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 03. 2014. 16:13 >> 16:46

MNOGI BEZ POSLA

SNP: Oživjeti barsku privredu

Jedan od prioritetnih privrednih zadataka barskog SNP-a je da se u Starom Baru oživi i unaprijedi proizvodnju i prerada, isključivo gradnjom nove fabrike za proizvodnju i preradu ulja i voća kako bi se iskoristio prirodni potencijal i zaposlio značajan broj radnika, saopšteno je iz Opštinskog odbora te partije.

"Ozbiljnim pristupom, SNP će zagarantovati  otkup brendiranih proizvoda barskog podneblja, maslina i agruma, koji poslednjih petnaestak godina u znatnoj mjeri završaju na smetlištu", poručeno je usaopštenju.

Iz SNP-a Bar ističu da su u više navrata upozoravali na "katastrofalno stanje" u privredi barske opštine i da su posebno ukazivali na brojne neuspjele privatizacije, "koje su za posljedicu imale gašenja velikog broja preduzeća, po kojima je Bar bio prepoznatljiv".

"Posle svake privatizacije, kao po pravilu, firme su gašene, materijalna sredstva su uništavana, a radnici ostajali bez posla sa višegodišnjim neisplaćenim platama, bez otpremnina, bez povezanog radnog staža i neuplaćenim doprinosima", kažu u SNP-u.

Kao primjer navode bivšu "Primorku", jednu od "žila kucavica" barske privrede, renomirane fabrike za proizvodnju i preraradu maslinovog ulja, južnog voća, sokova i peciva.
 
"Nemilosrdnom i sumnjivom  rasprodajom ova korumpirana vlast "tranzicionih genijalaca" vrlo brzo je ugovornim aranžmanima sa svojim tajkunima  ostavila bez posla oko 400 zaposlenih radnika. Sada imamo zapaljene zidove, opljačkane i prazne hale, sa brojnim obespravljenim, prevarenim radnicima, koji svoja prava i potraživanja pokušavaju da dobiju u sudskim postupcima. Sve po onoj narodnoj  "kadija te tuži  - kadija ti sudi" ovi sudski procesi se odlažu u nedogled, kao da bi vlast bila zadovoljna i spašena kada bi ojađeni radnici odustali od ostvarenja svojih opravdanih zahtjeva", navodi se.

U SNP-u ističu da im se mnogi bivši radnici braskih preduzeća i fabrika obraćaju za pomoć i podršku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније