Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 01. 2013. 12:37 >> 10:26

Stabilnost finansija

Đukanović: Nije rješenje oporezovati bogate

Mjera oporezivanja bogatstva u Crnoj Gori ne bi mogla biti supstitut za ono što Vlada mora da preduzme kako bi obezbijedila fiskalnu disciplinu i toga su svjesni i oni koji je predlažu, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

 

"Predlog da se problem budžetskog deficita riješi oporezivanje bogatstva je demagoška politička poruka, jer su i oni koji to predlažu svjesni da ta mjere ne bi mogle biti supstitut za ono što Vlada mora da preduzme u cilju obezbjeđivanja fiskalne ravnoteže", rekao je Đukanović Radiju Crne Gore.

On je dodao da Vlada, umjesto pitkih političkih floskula i parola, mora da vodi računa o tome da njene mjere budu efektivne. "Kada bi neko mogao da nam pokaže bogatstvo u Crnoj Gori, čijim bi se zahvatanjem mogli riješiti problemi u ekonomiji, zar mislite da bi Vlada propustila to da uradi? Nažalost, tog bogatstva nema i zato moramo posezati za onim što je realna ekonomska osnova za rješavanje finansijskih i ekonomskih problema", tvrdi Đukanović. On je najavio i da će Vlada formirati komisiju i preispitati postojeći poreski sistem, kako bi utvrdila njegov kvalitet i pokazala osjetljivost prema inicijativama opozicije i sindikata.

Đukanović je podsjetio da je Crna Gora početkom novog milenijuma imala progresivni sistem oporezivanja, koji je imao brojne slabosti, zbog čega je uveden proporcionalan.

Taj sistem je Crnoj Gori obezbijedio brojne benefite, koji između ostalog podrazumijevaju privlačenje stranih direktnih investicija. "Poreski sistem je važan elemenat privlačnosti jedne investicione destinacije, ali nas kriza opominje da bi ga trebalo preispitati", rekao je Đukanović. On je naveo i da je svjestan da su mjere, koje su preduzete u cilju rješavanja problema budžetskog deficita, nepopularne, ali i da je u razgovoru sa predstavnicima obje sindikalne centrale pokazao razumijevanje za ono što je njihova uloga u društvu, odnosno pokušaj zaštite postojećeg nivoa zarada.

"I oni moraju da razumiju poziciju premijera, koji mora da vodi računa da država ne bankrotira" poručio je Đukanović. Skupština je u ponedjeljak usvojila dopune Zakona o porezu na dohodak građana, kojim se na zarade preko 720 EUR bruto, odnosno 479 EUR neto, primjenjuje veća poreska stopa od 15 odsto na iznose iznad tog nivoa.

Sastavni dio dopuna Zakona postala su tri amandmana poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Zorana Jelića i Socijaldemokratske partije (SDP) Damira Šehovića, kojima je korigovana poreska osnovica kao i visina poreske stope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније