Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 03. 2014. 08:51 >> 09:05
1

50 MILIONA $

SB odustala od kredita Crnoj Gori

Svjetska banka odustala je od odobravanja kredita od 50 miliona dolara koji je najavljen kao direktna podrška budžetu, jer će država ove godine uvećati javni dug zbog prve kreditne pozajmice za izgradnju autoputa.

Šefica Kancelarije SB za Crnu Goru i BiH, Anabel Abreu kazala je Vijestima da je SB 2012. godine u Crnoj Gori počela sa pripremom programa za podršku aktivnostima fiskalne konsolidacije i reformi u cilju povećanja konkurentnosti.

“Planirani program budžetske podrške je iznosio 50 miliona dolara. Ali, od tog programa se moralo odustati pošto je Vlada odlučila da ide u izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare u iznosu od 809 miliona dolara. S obzirom na uticaj te odluke na održivost duga, SB je odustala od pripreme budžetske podrške. Umjesto toga se preusmjerila na investicione programe za jačanje javnih institucija, konkurentnosti i unaprjeđenja pružanja usluga u Crnoj Gori”, kazala je Abreu.

Sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) potpisan je ugovor o izgradnji dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Od planiranih 809,5 miliona za dionicu od 40-ak kilometara, 85 odsto je kineski kredit. Preostalih 120 miliona, država mora da obezbijedi zaduživanjem.

Predviđeno je da se ove godine država zaduži do 100 miliona, a naredne i 2016. biće potrošeno po 250 i posljednje 2017. preostalih 209 miliona eura. SB je upozorila da će izgradnja autoputa, odnosno te dionice, uticati na to da javni dug poraste 23 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Abreu je podsjetila da je SB, u okviru Strategije partnerstva sa Crnom Gorom, predviđenom od juna 2011. do juna naredne godine, odobrila dva programa budžetske podrške u ukupnom iznosu od 164,2 miliona dolara, odnosno oko 119,1 miliona eura, za rješavanje slabosti i dalje jačanje bankarskog sektora uz povećanje otpornosti tog sektora na moguće buduće šokove, prenijela je Mina business.

Vlada je procijenila da će na kraju ove godine državni dug dostići dvije milijarde eura ili 57 odsto BDP-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније