Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 03. 2014. 14:45 >> 14:46

ŽUGIĆ ZADOVOLJAN

Naplaćeno 25 miliona više

Vlada je u dva i po mjeseca, aktivnostima u cilju suzbijanja sive ekonomije, naplatila 25 miliona eura više prihoda u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je ministar finansija, Radoje Žugić.

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da su od početka godine uspjeli da naplate značajno više prihoda, što je deset miliona eura iznad plana, a u odnosu na 2012. naplata je još značajnija.

Vlada je danas usvojila Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije za ovu godinu, čiji je cilj, prema riječima Žugića, nastavak aktivnosti na eliminisanju nelojalne konkurencije koja slabi konkurentnost preduzeća koja posluju u formalnoj zoni, a ima i negativne reperkusije na održivost javnih finansija.

''Rad na suzbijanju sive ekonomije temeljimo na četiri osnovna principa, to su nulta stopa tolerancije, neselektivnost u primjeni propisa, puna transparentnost i rigoroznije kažnjavanje svih povratnika u poreske i carinske prekršaje'', precizirao je Žugić.

Akcioni plan je, kako je naveo, grupisan u četiri oblasti koje obuhvataju zakonodavne aktivnosti čiji je cilj snaženje normativno-regulatornih okvira, operativne aktivnosti čiji je cilj veći stepen efikasnosti i odgovornosti nadležnih institucija, generalno jačanje institucija, odnosno informatičko i kadrovsko jačanje i saradnja i edukacija svih subjekata nadležnih za eksterne kontrole.

''Sa radom će nastaviti radni timovi, s tim što smo u ovoj godini dodali još jedan radni tim koji se bavi koordinacijom svih aktivnosti na planu suzbijanja sive ekonomije kod akciznih proizvoda budući da smo u ovom periodu još snažnije iskoračili i u obimu naplate, izuzev kod akciznih proizvoda gdje je zabilježen pad od 3,5 odsto u odnosu na plan'', dodao je Žugić.

Prema njegovim riječima, novina u odnosu na prošlu godinu jeste što je predviđeno da se dva puta godišnje Vlada izvijesti o aktivnostima, ostvarenju ciljeva i efektima po tom osnovu.

Žugić je na pitanje kada će se Vlada razmatrati Predlog zakona o zaradama u javnom sektoru rekao da je to jedan od važnijih zakona koji prije svega ima zadatak da se kroz normiranje zarada u javnom sektoru dođe do većeg stepena objektivnosti i pravednosti i većeg reda u tom važnom segmentu javne potrošnje.

''Zakon je u radnoj verziji završen. On je stavljen na javnu raspravu i naš je stav dok se završi javna rasprava da ne komentarišemo pojedine elemente tog zakona. Očekujem da ćemo za nekih mjesec okončati javnu raspravu'', rekao je Žugić.

On je podsjetio i da je pripremljen još jedan važan pravni akt, odnosno Predlog zakona o strožijem kažnjavanju povratnika u poreske i carinske prekršaje.

''Često imamo situaciju da pojedini poreski obveznici budu kažnjeni pet, šest ili sedam puta i time pokazujete nedovoljnu efikasnost. Svako ponavljanje poreskih i carinskih prekršaje značiće i veći nivo sankcija za iste'', rekao je Žugić.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније