Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 03. 2014. 15:29 >> 15:29

TOKOM GODINE

Žugić: Fokus na rashodima

Aktivnosti Ministarstva finansija u ovoj godini će, nakon izvanrednih rezultata u ostvarenju prihoda, biti fokusirane na rashodnu stranu budžeta, u cilju racionalizacije troškova, u čemu interna revizija ima značajnu ulogu, saopštio je ministar finansija, Radoje Žugić.

 

On je razgovarao sa predstavnicima Direktorata za budžet Evropske komisije (EK), odnosno šefom Odjeljenja za kontrolu sopstvenih sredstava i PIFC, Robertom Hilisom i službenikom za Crnu Goru, Raymondom Hillom.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva, bilo riječi o stanju u pogledu unutrašnje finansijske kontrole i finansijskog upravljanja u javnom sektoru Crne Gore, u okviru priprema za pristupanje Evropskoj uniji.

Žugić je upoznao sagovornike sa aktivnostima koje Ministarstvo finansija preduzima u pogledu unaprijeđenja unutrašnje finansijske kontrole, kako u pogledu kontinuiranog širenja obuhvata unutrašnjom revizijom, tako i u dijelu jačanja svih elemenata finansijskog upravljanja.

„Kao rezultat tih aktivnosti, preko 90 odsto budžetske potrošnje je obuhvaćeno unutrašnjom revizijom, dok je u institucijama koje čine preko 95 odsto potrošnje budžeta unaprijeđeno finansijsko upravljanje“, navodi se u saopštenju.

Hilis je rekao da je Crna Gora uspješno okončala fazu koja se odnosila na kreiranje zakonodavnog okvira koji se tiče unutrašnje finansijske kontrole u javnom sektoru, tako da slijedi ključni dio, odnosno implementacija propisa.

On je naglasio potrebu unapređenja finansijskog izvještavanja određenih budžetskih korisnika, u prvom redu, opština i ustanova i preduzeća čiji su one osnivači, kao i preduzeća u većinskom državnom vlasništvu i uključenja tih subjekata u koncept unutrašnje finansijske kontrole.

Na sastanku je iniciran predlog da se organizuje skup na najvišem nivou, čiji bi cilj bio predstavljanje koncepta unutrašnje finansijske kontrole i potrebe unaprijeđenja upravljanja javnim sredstvima.

„U cilju realizacije tog predloga, dogovorena je intenzivna komunikacija predstavnika Direktorata za budžet EK i Ministarstva finansija“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније