Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 03. 2014. 09:30 >> 09:31

PRAVA POTROŠAČA

Rabrenović: Korak po korak do zaštite

„Crna Gora u pogledu zaštite prava potrošača radi sistemski, korak po korak, kako bi u potpunosti usvojila pozitivne pravne propise sa nivoa EU, a sve u skladu sa našom ustavnom i pravnom paradigmom“, saopštio je, povodom 15. marta – Svjetskog dana prava potrošača, VD generalnog direktora Direktorta za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović

Rabrenović tvrdi da se stanje prava potrošača u Crnoj Gori, generalno, iz godine u godinu unaprijeđuje, podižući i afirmišući značaj koji potrošači imaju u modernom, tržišno orjentisanom društvu“.

Iz Ministarstva podsjećaju da je novi Zakon o zaštiti potrošača usvojen u parlamentu krajem prethodne godine i usaglašen je sa najnovijim razvojem potrošačkog prava na nivou EU, a donosi nekoliko novina sa namjerom da se efikasnije i djelotvornije sprovode potrošačka prava u praksi.

„Primjenom odredbi ovog zakona značajno se poboljšava položaj potrošača u pogledu njihove zaštićenosti i ujedno se stvaraju pretpostavke za konkurentan razvoj i funkcionisanje tržišta i privrede Crne Gore. Zakonom se uvodi i efikasnija kaznena politika čime će se doprinijeti sprečavanju kršenja prava potrošača kao slabije ugovorne strane“, kazao je Rabrenović.

Novina ovoga Zakona je garancija, koja predstavlja obavezu trgovca da obezbijedi robu koja je saobrazna ugovoru. Takođe, ovaj zakon, propisuje da potrošač ima pravo da zahtijeva od trgovca da se nesaobraznost otkloni opravkom, ili zamjenom, a ako to nije moguće, onda može da traži umanjenje cijene ili raskid ugovora i povraćaj novca.

„Novi Zakon, potrošača oslobađa obaveze dostavljanja računa prilikom reklamacije robe. U skladu sa evropskom direktivnom, potrošač prilikom reklamacije neće biti uslovljen računom. U zakonu se navodi da se kupovina proizvoda može utvrditi, osim računom i ugovorom o prodaji, garantnim listom, ili izvodom iz poslovne dokumentacije, ili fiskalne kase“, kazao je Rabrenović.

Na osnovu odredbi novog Zakona o zaštiti potrošača, prodavci polovnih automobila, auto-djelova, guma, tehnike i druge polovne robe moraće davati garanciju na te proizvode.

„Rok garancije na polovne proizvode može da bude kraći od dvije godine, ali ne i kraći od jedne godine. Do sada zakon nije poznavao takvu vrstu obavezne garancije“, kazao je Rabrenović.

Jedna od posebnih važnosti za potrošače je da se potrošaču koji uredno plaća nesporne iznose računa, ne može obustaviti pružanje javne usluge, ili ga isključiti sa distributivne mreže u toku postupka u kojem se račun osporava, odnosno trgovac mora odmah ponovo nastaviti sa pružanjem usluge potrošaču, odnosno, bez naknade ga ponovo priključiti na distributivnu mrežu, sve do okončanja postupka.

„Zabrana obustave ili isključenja, odnosno obaveza hitnog, ponovnog započinjanja i nastavljanja pružanja javne usluge, odnosno priključenja na distributivnu mrežu bez naknade odnosi se i na slučaj kada trgovac pokrene postupak naplate protiv potrošača“, kazao je Rabrenović.

Svjetski dan prava potrošača ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 1983. godine i obilježava se svake godine 15. marta kao potreba da se promoviše značaj zaštite potrošača i kao instrument za podizanje globalne svijesti o pravima potrošača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније