Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 03. 2013. 21:56 >> 21:49
1

REAGOVANJE

CGO: MVPEI koči povlačenje novca iz fondova EU

Zbog toga što ne ispunjava određene kriterijume koje postavlja Evropska unija, Crna Gora neće biti u mogućnosti da povlači novac iz fondova EU za projekte koji bi joj u suprotnom bio na raspolaganju, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje.

 

U saopštenju CGO podsjeća da je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija više puta najavljivalo da će do kraja 2011. dobiti akreditaciju, tj. uvesti Decentralizovani implementacioni sistem za upravljanje fondovima Evropske unije i prenos vlasništva nad ovim procesom sa Evropske komisije na Crnu Goru. Međutim, iako je označeni rok više puta odlagan, plan nije ispunjen i još postoje ograničenja u vidu administrativnih kapaciteta, navodi se u saopštenju.


Iz CGO kažu da ovakav odnos i neispunjavanje kriterijuma postavljenih od strane EU, znači odlaganje mogućnosti povlačenja sredstava u okviru komponenti III i IV i svakako nanosi štetu Crnoj Gori.
,,Crna Gora, zbog administrativnih ograničenja nadležne institucije, koja se prvenstveno ogleda u nestrateškom zapošljavanju lica koja ne posjeduju stručna znanja i iskustvo da se ovim poslovima bave, neće biti u mogućnosti da povlači novac za projekte, koji bi joj u suprotnom bili na raspolaganju", navodi se u saopštenju.

CGO cijeni da je to posljedica propusta kod izrade strateških dokumenata vezanih za reformu državne uprave, koji su, kako se navodi, rađeni bez funkcionalnih analiza ministarstava i drugih organa državne uprave.

Pravo korišćenja sredstava iz III i IV komponente imaju samo države sa statusom kandidata za članstvo u EU, nakon usvajanja odgovarajućih strateških dokumenata i decentralizacije sistema upravljanja. Osim prvog uslova, Crna Gora ostale nije ispunila, iako zavise isključivo od nas samih, odnosno od MVPEI-a.

,,U ovom trenutku, za Crnu Goru od posebnog značaja bila bi sredstva iz komponente IV  koja podrazumijevaju podršku u oblasti razvoja ljudskih resursa i to: zapošljavanja, obrazovanja, naučnog i istraživačkog rad, ali i sredstva iz ostalih komponenti mogu biti značajna podrška u daljem sprovođenju neophodnih reformi na putu ka EU", navode iz te NVO.

,,Ako se imaju u vidu i  poruke koje sve češće stižu od strane Delegacije EU u Crnoj Gori, odnosno upozorenja da će dalja odlaganja uvođenja DIS-a dovesti do propuštanja prilika koje se Crnoj Gori otvaraju, postoji zabrinutost da nadležne institucije ili nijesu dovoljno ozbiljno pristupile ovom pitanju i poslu, ili nemaju potrebna znanja i vještine da ga sprovedu. Ovo dalje otvara pitanje sposobnosti crnogorske administracije da se uhvati u koštac sa brojnim nastupajućim zadacima i izazovima koji će slijediti u procesu pregovaranja sa EU, posebno ako se ima u vidu činjenica da nijesmo sposobni ni ispuniti one uslove koji nam donose direktne finansijske i druge koristi", navodi se u saopštenju CGO.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније