Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 03. 2013. 14:50 >> 14:57

INFRASTRUKTURA I RAZVOJ

Mijušković:Loša infrastruktura prepreka za razvoj

Loša saobraćajna infrastruktura jedna je od najvećih prepreka ekonomskog razvoja Crne Gore i direktno utiče na konkurentnost privrede, ocijenio je predsjednik Privredne komore, Velimir Mijušković.

»Ukoliko ne uložimo više da poboljšamo saobraćajnu mrežu, interesovanje stranih investitora će u značajnom stepenu opadati, a svakako će biti i limitirajući faktori i za razvoj turizma u Crnoj Gori«, poručio je Mijušković na okruglom stolu Infrastruktura u funkciji privrednog razvoja.

U prioritete, prema njegovim riječima, moraju se uvrstiti kako projekti drumske, željezničke infrastrukture, tako i vazdušnog saobraćaja.

Prema njegovim riječima, dobra infrastruktura je važan faktor investicione klime u savremenim dinamičkim i konkurentnim uslovima poslovanja.

 

»Pristup infrastrukturi je i glavni sadržaj reformi koje moramo sprovesti, a razvoj infrastrukturnih sistema neizbježno podrazumijeva saradnju sa partnerima iz regiona, kroz međuregionalnu i prekograničnu saradnju«, kazao je Mijušković.

On je podsjetio da neki djelovi infrastrukture nijesu funkcionalni, a da u nekim djelovima nema upravljanja potrošnjom i korišćenja, što ukazuje na veliki disbalans.

»Stepen iskorišćenja u postojećoj infrastrukturi ukazuje na problem u upravljanju postojećom infrastrukturom«, rekao je Mijušković.

Stalni koordinator Sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski kazao je da je Crna Gora jedna od 75 zemalja koje su UN odabrale za sprovođenje nacionalnih konsultacija o razvojnim prioritetima nakon 2015. godine, u okviru globalne kampanje Svijet kakav želimo 2015.

 

»Cilj kampanje je uključivanje građana iz cijelog svijeta u stvaranje razvojnog plana koji će se nadovezati na aktuelne Milenijumske razvojne ciljeve«, rekao je Vrbenski.

On je naveo da su tokom decembra i januara, građani prepoznali devet razvojnih prioriteta Crne Gore i sada je u toku proces više od 30 tematskih diskusija o prepoznatim izazovima.

»Prikupljanjem mišljenja građana Crne Gore iz svih krajeva, zajednički ćemo iskristalisati kolektivnu viziju o održivoj budućnosti«, ocijenio je Vrbenski.

Projekt menadžer, Tomica Paović predstavio je inicijalno istaživanje koje se tiče identifikacije prioriteta, pri čemu svi razvojni projekti oslikavaju realno stanje što građani žele.

»Riječ je o devet razvojnih prioriteta, zapošljavanje koji je obuhvatio i temu ujednačenog regionalnog razvoja, borba protiv korupcije, kriminala i nepotizma, zdravlje, ravnopravnost, životna sredina, razvoj infrastrukture, obrazovanje i vrijednosti«, precizirao je Paović.

Direktor Lučke uprave Crne Gore, Mladen Lučić kazao je da postoji potreba za izgradnjom nove infrastrukture, ali i da je nužno sadašnju upodobiti sa novim trendovima.

Predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture (ŽICG), Rešad Nuhodžić smatra da je potreban veći razvoj željezničke infrastrukture.

»Ipak, ni ovakva infrastruktura se ne koristi koliko bi mogla. Prošlu godinu završili smo sa sedam puta manje obima rada nego 90-tih godina«, dodao je Nuhodžić.

Predrag Jelušić iz HTP Primorje je kazao da je teško baviti se turizmom kada postoji limitirana infrastruktura.

»Crna Gora se doživljava kao klasična avio destinacija, što nije tačno jer ona nije ostrvo. Najveći prioritet je putna infrastruktura, jer gost koji koristi svoje auto najviše i potroši«, smatra Jelušić.

On je ukazao i na potrebu postojanja kvalitetne saobraćajnice kojom bi se spojio jug i sjever, obilaznice, ali i izgradnju parkinga koje nije problem samo ljeti, već i zimi.

Okrugli sto u PKCG predstavlja dio nacionalnih konsultacija o postmilenijumskim razvojnim ciljevima, čiji zaključci će se uputiti Generalnom sekretaru UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније