Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 04. 2014. 19:36 >> 19:42

AUTOPUT BAR-BOLJARI

Moguća prodaja dijela duga investitorima

Vlada će, nakon završetka grejs perioda za otplatu kredita za gradnju autoputa, predložiti da se dio javnog duga, koji će zbog tog projekta biti povećan, proda potencijalnim investitorima, saopštio je ministar finansija Radoje Žugić.

»Svake godine u kapitalnom budžetu imamo dovoljno prostora da ono što je nedostatak u pokrivenosti u finansiranju ove dionice možemo da planiramo kroz povećane prihode ili smanjivanje rashoda, tako da održivost javnih finansija ne bude na dnevnom redu«, rekao je Žugić u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Veljka Vasiljevića.

Žugić je naveo da je finansijskom analizom utvrđeno da je pokrivenost ukupnog ulaganja u autoput Bar-Boljari 50 do 60 odsto, što znači da će na godišnjem nivou nedostajati 22 do 32 miliona za godišnju otplatu anuiteta za period povrata zaduženja.

»Svi parametri ukazuju da je projekat gradnje autoputa ekonomski potpuno isplativ. Finansijska analiza govori da nivo ulaganja od 809 miliona eura u prioritetnu dionicu nije u potpunosti pokriven onim što definišemo kao otplatu kroz komercijalnu funkciju«, saopštio je Žugić.

On je podsjetio da su ciljevi realizacije krupnih infrastrukturnih projekata uvijek razvojno orjentisani i da se vodilo računa o cijeni i roku otplate kredita za autoput.

»Cijena pozajmljenog novca ili potencijalna cijena novca koji će se pozajmiti od dva odsto godišnje obezbjeđuje sigurnost u otplati, jer ne premašuje godišnju stopu inflacije«, kazao je Žugić.

On smatra da je rok otplate kredita od 20 godina uz grejs period od pet godina adekvatno odmjeren. Grejs period je, prema njegovim riječima, duži od perioda gradnje projekta, što obezbjeđuje jednu godinu eksploatacije uz obavezu otplate samo kamate, ali ne i glavnice.

»Nakon otplate kredita, naši potomci će koristiti imovinu koja će biti u potpunosti otplaćena, dok ćemo mi imati vrijedan infrastrukturni projekat. Uslovi i rokovi otplate kredita rezultat su napora Vlade da obezbijedi realizaciju najkrupnijeg projekta u našoj istoriji, a da to ne ugrozi finansijsku stabilnost«, saopštio je Žugić.

Vasiljević smatra da je namjena kredita sporna i pogubna po crnogorsku ekonomiju, jer autoput ne inicira i ne spaja nikakve ekonomske potencijale Crne Gore.

»Nemamo šta da povežemo ovim autoputem«, rekao je Vasiljević.

Žugić je, odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Jelisave Kalezić, kazao da je sproveden postupak eksproprijacije za gradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac - Uvač - Mateševo, dok je procjenu pravične naknade uradila Uprava za nekretnine.

»Procijenjena vrijednost do sada ekspropriisane nepokretnosti za dionicu Smokovac - Uvač iznosi 1,28 miliona eura, a za dionicu Uvač - Mateševo 2,23 miliona eura«, precizirao je Žugić.

Kalezić je pitala šta je Ministarstvo finansija preduzelo da se troškovi eksproprijacije koji padaju na teret državnog budžeta optimizuju na način da se izaberu kvalitetna tehnička rješenja, kada je riječ o izgradnji autoputa i projektu postavljanja podmorskog kabla od Crne Gore do Italije.

Kineske kompanija za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka firme CRBC ponudile su da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura. Novac bi trebalo da bude obezbijeđen kroz kreditni aranžman sa Exim bankom.

Pregovori sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa o ugovoru o projektovanju i izgradnji počeli su 10. januara.

Ugovor je parafiran 1. februara, a potpisan 26. februara, čime su stvoreni uslovi za aranžman sa Exim bankom.

 

Mina business

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније