Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 04. 2014. 11:57 >> 11:57
1

KREDIT EBRD-a

Još 30 miliona eura za pametna brojila

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila je kredit od 30 miliona eura Elektroprivredi Crne Gore za nastavak ugradnje pametnih brojila.

EBRD, kako se navodi u saopštenju, ulaže u dalju modernizaciju energetskog sektora u Crnoj Gori preko kredita od 30 miliona eura obezbijeđenog za EPCG.

“Crna Gora ima potencijal da bude regionalni energetski centar, ali se i dalje suočava sa problemom velikih komercijalnih i tehničkih gubitaka u sektoru, kao što su gubici u distribuciji i niska stopa naplate. Modernizacija elektrodistributivne mreže je strateški prioritet za rad EBRD u zemlji, u procesu prilagođavanja Crne Gore zahtjevima koje je propisala Evropska unija”, rekli su iz EBRD.

Tokom 2010. godine, EBRD je potpisala originalni kredit u iznosu od 35 miliona eura kako bi finansirala 45 miliona eura vrijedan projekat uvođenja 175 hiljada pametnih brojila, od čega je njih 164 hiljade već ugrađeno.

“Originalni projekat se već pokazao kao veoma uspješan u pogledu unaprijeđenja energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2, pa je kao rezultat toga povećana efikasnost u distribuciji i odgovornost za prihode od ostvarene potrošnje”, kazali su iz EBRD-a.

Uz to je EPCG zatražila dodatni kredit za finansiranje kupovine i dalje ugradnje pametnih brojila širom ostalog dijela zemlje.

EPCG je jedina kompanija u Crnoj Gori koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i snabdijevanjem električne energije. Tokom 2009. godine, glavni strateški investitor, italijanska kompanija A2A stekla je 43,7 odsto preduzeća i preuzela značajnu ulogu u upravljanju. Crnogorska Vlada ostaje većinski vlasnik EPCG.

Direktor EBRD za energetiku i prirodne resurse, Riccardo Puliti kazao je da je ulaganje u pametno mjerenje i uvođenje pametnih mreža jedan od ključnih prioriteta EBRD.

“Ovaj projekat će poboljšati energetsku efikasnost i smanjiti gubitke. Projekat je takođe dokaz održivog i kontinuiranog angažovanja EBRD-a u energetskom sektoru Crne Gore i naše saradnje sa EPCG i italijanskom kompanijom A2A”, rekao je Puliti.

Izvršni direktor EPCG, Stefano Pastori je kazao da će taj projekat rezultirati prebacivanjem većine potrošača u Crnoj Gori na pametna elektronska brojila, stavljajući time Crnu Goru u lidersku ulogu u Evropi, u procesu prelaska na pametna mjerenja i primjenu pametnih mreža.

EBRD je do danas uložila u Crnu Goru više od 396 miliona eura kroz 38 projekata, na taj način generišući poslovanje u vrijednosti većoj od 600 miliona eura.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније