Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 04. 2014. 16:50 >> 16:51

NAJBOLJI PROFESSIONAL

Četiri ponude za kupovinu rude boksita

Na poziv za kupovinu rude od nikšićkih Rudnika boksita dostavljene su četiri ponude, a najveću količinu, uz najpovoljniju cijenu i garanacije, za sada je spremna da preuzme firma Professional Development iz Podgorice, registrovana na Djevičanskim ostrvima.

Stečajni upravnik Boksita, Zdravko Cicmil kazao je nakon otvaranja ponuda da su za kupovinu rude zainteresovani i dosadašnji kupac Vagon inpeks iz Mađarske, nikšićka kompanija Neksan i firma Velting, dok je nikšićka kompanija Milović spremna da pomaže proizvodnju i da uposli 30 radnika.

Cicmil je kazao da će stečajna uprava naredne sedmice razmotriti pristigle ponude i zatražiti od zainteresovanih kupaca da preciziraju detalje o garancijama, dinamici isporuke. On je dodao da je neophodno da se Boksiti obavežu o količinama i uslovima isporuke.

Cicmil je kazao da je Profesional zainteresovan za kupovinu 260 hiljada tona godišnje po cijeni od 26 eura, dok bi za rudu slabijeg kvaliteta ta kompanija bila spremna da plati po 18 eura.

Professional je u ponudi naveo da bi obezbijedio i traženu garanciju od milion eura.

„Dosadašnji kupac, mađarski Vagon inpeks, sa kojim je ranije potpisan ugovor na četiri godine, naveo je da ostaje pri sadašnjim uslovima kupovine rude na mjesečnom nivou od 12 hiljada, po cijeni od 23 eura po toni. Potpisani ugovor sa mađarskom firmom je još na snazi, po kom im se isporučuje ruda, a hoće li biti raskinut odlučiće se nakon procjene ponuda“, kazao je Cicmil.

Druga ponuda stigla je od Veltinga, koji bi, kazao je Cicmil, rudu kupovao sa još dvije firme iz konzorcijuma. Riječ je o dosadašnjim kupcima koji bi nastavili da preuzimaju po tri hiljade tona mjesečno po cijeni od 24 eura za slabiji kvalitet.

»Dali su ponudu i da bi uz te dosadašnje količine kupovali još 15 hiljada tona, ali nijesu precizirali cijenu već čekaju da mi odredimo. Velting, koji nije bio zainteresovan za prethodnu ponudu o poslovno–tehničkoj saradnji, već samo za kupovinu rude, najavio je da bi dao garanciju od 250 hiljada eura“, saopštio je Cicmil.

Nikšićka kompanija Neksan dostavila je ponudu elektronskom poštom i ponovila da je u prethodnom javljanju za poslovno - tehničku saradnju saopštila da bi godišnje kupovali 204 hiljade tona rude po cijeni od 24 eura.

Na pitanje da li se može organizovati isporuka za sve ponuđače, Cicmil je odgovorio da bi i to bilo izvodljivo, ali da je pitanje da li bi Željeznica mogla da preveze toliku količinu. Ruda bi se isporučivala sa rudokopa Zagrad i Štitovo.

Podsjećajući da je odbacio raniju ponudu o poslovno – tehničkoj saradnji, Cicmil je obrazložio da je to morao uraditi zbog neslaganja dijela radnika i inženjera koji su prijeteći štrajkom bili odlučno protiv toga.

„Dio radnika, koji predvodi Ilija Đilas i grupa inženjera, zahtijevali su da sami idemo u prodaju, a ne kroz poslovno – tehničku saradnju, zbog čega sam ja prijavljenim firmama uputio dopis da nam u roku šest dana dostave ponudu za kupovinu rude. Stiglo je pet ponuda, a na otvaranju su bila lično tri ponuđača“, kazao je Cicmil.

Proizvodnja u Boksitima počela je u utorak na rudokopu Zagrad i obezbijeđena je nafta i neophodne sirovine, a po planu biće angažovano oko 180 radnika koji bi naizmjenično bili upošljavani.

Cicmil je kazao da će u ponedjeljak pozvati sve rukovodioce sektora i predstavnike Sindikata da ih informiše o ponudi, kao i da se razmotri angažman radnika, po već dostavljenom rasporedu.

Prema njegovim riječima, neophodno je utvrditi i koji radnici ne bi bili angažovani, več bi bili na plaćenom odsustvu sa minimalnom platom većom od 200 eura, dok bi oni koji rade primali po učinku i kriterijumima koji se odrede. Ako se saglase tako bi radili do prodaje.

Cicmil je rekao da još nije izabrana firma koja bi radila procjenu imovine Boksita, već treba da se dostave ponude danas – sjutra. Procjena bi nakon toga trebala da bude završena za mjesec i po, nakon čega bi se moglo raditi na prodaji firme.

 

Mina business

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније