Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 04. 2014. 16:10 >> 16:13

POSAO ITALIJE

Čekaju saglasnost Hrvata za kabl

Vlada je na današnjoj sjedini razmatrala energetski projekti koji se nalaze u fazi realizacije, u vezi kojih, kako je kazao ministar ekonomije Vladimir Kavarić, nijesu donijete nove odluke.

Što se tiče elektroenergetskog kabla između Crne Gore i Italije, crnogorska strana realizuje procese u skladu sa predviđenom dinamikom i ugovorom. Kabl bi trebalo da bude stavljen u funkciju 2016. odnosno 2017. godine.

"Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je tendere za dva od tri projekta koje treba da sprovede i po tom pitanju očekujemo početak gradnje tokom ove godine. To je značajno jer se veliki dio odnosi na učešće domaće građevinske operative i očekujemo pozitivan uticaj na ekonomski rast u državi", kazao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, Vlada očekuje da se italijanski partneri pridržavaju termina, od kojih imaju uvjerenje da će se držati ugovornih odrednica.

"Što se tiče dobijanja saglasnosti od Hrvatske za određivanje trase kabla, sa formalno-pravnog aspekta to je dio posla koji treba da obave italijanski partneri i to predstavlja njihovu ugovornu obavezu, za koju očekujemo da će biti ispunjena", dodao je Kavarić.

On je podsjetio da je u vezi sa izgradnjom drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, Odbor direktora EPCG selektirao tri najbolje ponude, a Vlada kao većinski vlasnik EPCG očekuje da ta energetska kompanija što prije definiše finalnog ponuđača na osnovu koga treba da se izađe u proces realizacije projekta.

Aktivnosti na istraživanju nafte nalaze se, kako je naveo, u mirnoj fazi i odnose se na iščekivanje rezultata tendera, odnosno ponuđača koji će učestvovati na tenderu.

Načelni stav Vlade u vezi sa novim modelom konverzije potraživanja države od Elektroprivrede u akcijski kapital, je da je to tehnička modifikacija koja dovodi do istog rezultata, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da će ta modifikacija, kojom će država povećati vlasnički udio u EPCG na 56,96 odsto, dovesti do istog broja akcija za preuzeti nivo duga.

"Sa tog aspekta Vlada će se obratiti parlamentu za saglasnost, a vidjećemo kakav će biti njegov stav po tom pitanju«, dodao je Kavarić.

On je rekao da je pitanje vraćanja duga EPCG već bilo elaborirano u javnosti.

"Imamo odrednicu budžeta koja predlaže određeni način, a sa druge strane imamo predlog EPCG kao nekog ko je neizbježan sagovornik u ovom procesu, jer je dokapitalitzacija dvosmjeran proces koji treba da se sprovede i sa aspekta dužnika i povjerioca", objasnio je Kavarić.

Na pitanje na koji način su glasali ministri iz Socijaldemokratske partije (SDP), jer je ranije bilo najava da oni nijesu saglasni sa tim, Kavarić je odgovorio da se o tome nije glasalo, a kada se to donosilo postojao je jedinstven stav svih ministara u Vladi.

"Ovako se rješava proces i omogućava da ishod toga procesa bude onako kako je to predvidio parlament, a ničije glasanje nije proizvelo pretpostavku kako će se parlament opredijeliti po tom pitanju", dodao je Kavarić.

Model realizacije plana konverzije potraživanja u akcije, definisanog Zakonom o budžetu, predložen je na ideju strateškog partnera u EPCG, A2A.

Nakon završene transakcije strukturu akcijskog kapitala u EPCG bi bila da država Crna Gora ima 56,96 odsto, A2A 41,7 odsto, a manjinski akcionari 1,34 odsto akcija. Država sada ima 55 odsto udjela, a A2A 43,7 odsto.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Predlog zakona o efikasnom korišćenju energije i Predlog izmjena i dopuna zakona o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru i Akcioni plan koji proističe iz strategije za implementaciju sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније