Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 04. 2014. 17:45   >>  16. 04. 2014. 08:37

SAVJET ZA PRIVATIZACIJU

Pregovori sa Oraskomom o zakupu Mamule

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte zadužio je Tendersku komisiju da otpočne pregovore o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom „Mamula“, sa kompanijom Orascom Development, koja je jedina dostavila formalno ispravnu ponudu.

Savjet je, kako je saopšteno, danas razmotrio i usvojio izvještaj Tenderske komisije o rezultatima međunarodnog tendera.

Ponuda Orascom Developmenta podrazumijeva period zakupa od 49 godina, zakupninu za zemljište u iznosu od 1,5 euro po metru kvadratnom, 2 odsto prihoda (bez PDV-a) na ime varijabilne zakupnine za lokalitet  i 0,9 eura za zakup akvatorijuma.

„Na osnovu navedenih parametara, procjenjuje se da bi Crna Gora od zakupnine za prvih 10 godina ostvarila direktne prihode od 7.5 miliona eura, od doprinosa za zaposlene 2.8 miliona eura, dok bi PDV donio 4.4 miliona eura, a porez na dobit i porezi na dividende i drugi prihodi od poreza 100 hiljada eura“, navodi se u saopštenju.

Sastavni dio ponude je biznis plan koji uključuje koncept i dizajn projekta, kao i dio koji se odnosi na zaštitu spomenika kulture i primjenu ekoloških standarda u projektovanju i izgradnji turističkih sadržaja, te potpunu usklađenost investicionog programa sa propisima o očuvanju i zaštiti životne sredine.

Investicioni program koji bi ponuđač realizovao u roku od 18 mjeseci od datuma izdavanja građevinske dozvole, vrijedan je 15 miliona eura i podrazumijeva garantovane izvore sredstava.

Projekat bi činile 23 hotelske sobe, 4 ugostiteljska objekta, istorijski zaštićen prostor, recepcija, spa, minimarket, pristanište, 2 bazena, klub za vodene sportove, taksi brodovi, infrastuktura itd. U tom rizortu bi, direktno i indirektno, bilo otvoreno do 200 radniih mjesta.

„Projekat valorizacije ostrva Lastavica razmotren je i iz ugla zaključaka Skupštine opštine Herceg Novi, oko tenderske procedure na tom lokalitetu. Savjet je ocijenio da je tenderski postupak sproveden na transparentan način, uz poštovanje zakonskih propisa i državnih interesa na lokalitetu čiji je vlasnik država Crna Gora, te da njegova valorizacija, koja podrazumijeva i zaštitu istorijsko - arhitektonskog jezgra, predstavlja značajan impuls za ekonomiju Crne Gore“, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, kojom je predsjedavao premijer i predsjednik Savjeta, Milo Đukanović.

Savjet je usvojio i Izvještaj o rezultatima međunarodnog javnog tendera za davanje u dugoročni zakup lokaliteta "Bigovo - Trašte", za koji je u predviđenom roku stigla samo ponuda od kompanije Robert Placzek Holding AG iz Beča.

„Savjet je konstatovao da ona nije formalno pravno ispravna, zbog čega je donio odluku da tender proglasi neuspjelim i zadužio Komisiju da u što kraćem roku objavi novi tender“, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici razmatrana je i Informacija o zahtjevu SIA Multikapitals i Latvijas Krajbanke, u vezi sa odlukom o jednostranom raskidu Ugovora o prodaji akcija Marine Bar. Savjet je ostao pri odluci o jednostranom raskidu ugovora sa prethodnim vlasnikom, uz ocjenu da je nepotrebna dalja komunikacija sa njim oko raskidnih klauzula.

Savjet se upoznao i sa stavom sindikalne organizacije kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti u vezi kršenja obaveza iz kupoprodajnog ugovora, u dijelu isplate zarada zaposlenih, kao i stavom menadžmenta oko tog problema. Naglašeno je da se ugovorne klauzule i kolektivni ugovor moraju poštovati, ali i sindikalna organizacija mora preuzeti odgovornost za odluke koje donosi. Pri tome treba imati u vidu da su evidentni ohrabrujući signali u toj kompaniji, koji se ogledaju u ubrzavanju dinamike socijalnog i investicionog programa, koji će u najvećoj mjeri biti realizovan u znatno kraćem roku od onog koji je definisan kupo-prodajnim Ugovorom.

Savjet je utvrdio i Predlog odluke o dopuni Plana privatizacije za ovu godinu, po kojem je lokalitet Buljarice predložen za turističku valorizaciju u ovoj godini, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније