Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 04. 2014. 08:06   >>  19:48

SKUPŠTINA SE NE PITA

Zakon o KAP-u neustavan

Ustavni sud odlučio je, većinom glasova, da pojedine odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru nijesu u skladu sa Ustavom. To znači da Skupština Crne Gore neće imati posljednju riječ prilikom prodaje KAP-a.

"Većinom glasova Ustavni sud donio odluku kojom se utvrđuje  da odredbe člana 2 stav 2 čl. 3 st. 1, 3 i 4 i čl. 4 Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, nijesu u saglasnosti sa Ustavom i prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke i odbija  predlog za utvrđivanje neustavnosti odredaba člana 1, člana 2 stav 1 i člana 3. stav 2. i odbio predlog za utvrđivanje neustavnosti odredaba člana 1, člana 2. stav 1. i člana 3. stav 2. istog zakona", navodi se u odluci Ustavnog suda, koja je objavljena na sajtu te ustanove.

Tokom sjednice, sudija izvjestilac Ustavnog suda Budimir Šćepanović kazao je da je potrebno odgovoriti na pitanje da li je povrijeđena podjela zakonodavne od izvršne vlasti, odnosno da li je narušena vladaniva prava.

"Skupština se na način suprotan zakonu konstituisala kao novi organ u stečajnom postupku. Skupština je prekoračila svoja ovlašćenja na pravo o podjeli vlasti", kazao je Šćepanović. On je saopštio i da zakon sadrži niz nejasnoća.

"Smatramo da pojedine odredbe zakona ne ispunjavaju standarde i zakonitost evropskog suda. Predlažemo da Ustavni sud donese odluku kojom će utvrditi da pojedine odredbe zakona nijesu u skladu sa Ustavom", pojasnio je sudija Šćepanović.

Sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković je kazao da Skupština može da regulisati pitanje prodaje KAP-a, ali kako je dodao ne na način na koji to predviđa Zakon o KAP-u.

"Skupština je trebalo da donese odredbe Zakona o stečaju. Skupština se nije udostojila da sudu dostavi ništa, a Vlada jeste", kazao je Iličković.

Sudija Milorag Gogić je na sjednici saopštio da je on bio za javnu raspravu o ovom zakonu, ali je to sud većinom glasova odbio.

U inicijativama Vrhovnog suda i Vlade navedeno je, između ostalog, da je taj akt u suprotnosti sa Zakonom o stečaju i sa načelom podjele vlasti.

Taj zakon su usvojili opozicija i manja članica vlasti Socijaldemokratska partija (SDP).  Iz Vlade tvrde da je taj zakonski akt u koliziji sa Zakonom o stečaju i traže da bude proglašen nestavnim.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović nudi za imovinu KAP-a 28 miliona eura, koliko je i bila početna cijena na drugom tenderu, pola miliona manje nego ranije.

On je tražio da mu se na period od pet godina garantuje cijena struje od 38 EUR po megavat satu (MWh), da se imovina koju kupuje uknjiži, da prostor KAP-a bude industrijska zona i da bude oslobođen plaćanja komunalija i naknada.

Vlada i njen partner u Elektroprivredi (EPCG) italijanski A2A, nijesu se još dogovorili da se odobri tražena cijena struje, zbog čega je prošle sedmice odložena vanredna Skupština akcionara EPCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније