Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 04. 2014. 22:55 >> 22:54
1

ČASLAV VEŠOVIĆ

Dokaz da je pravna država iznad svake politike

Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnim odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, prema kojima Skupština daje konačnu riječ o prodaji Kombinata aluminijuma, dokaz da je pravna država iznad svake politike, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista.

Portparol te stranke, Časlav Vešović, kazao je da je DPS od početka upozoravala na neusaglašenost tog Zakona sa Ustavnom, kao i na činjenicu da Skupština odredbama tog zakona daleko izlazi iz okvira svojih ovlašćenja, zadirući kako u poslove izvršne, tako i u odluke nezavisne sudske grane vlasti.

„Bilo je sasvim očigledno da ovaj zakon služi samo u dnevnopolitičke svrhe i blokadu donošenja ključnih odluka za crnogorsku ekonomiju“, rekao je Vešović agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, opozicioni poslanici su, podržani od SDP-a, zbog politikantskih računica glasali za taj zakon i tvrdoglavo insistirali na njegovom usvajanju, iako su od početka znali da je neustavan.

Vešović smatra da je izgubljeno ogromno vrijeme za konačno rješavanje stanja u Kombinatu aluminijuma.

„Poražavajuća je činjenica da gotovo svaki pravni akt koji poslanici opozicije sami napišu i izglasaju završi pred Ustavnim sudom“, smatra on.

Svaki od tih pokušaja, kako je naveo, doživi debakl u pravnom sistemu „što jasno govori da opozicija, čak i kada joj se pod čudnim okolnostima pruži šansa da odlučuje o važnim državnim pitanjima, ne umije, ne želi ili jednostavno namjerno radi protiv interesa države Crne Gore“.

„Ovo je istovremeno dokaz da je pravna država iznad svake politike i da u državnom sistemu postoji lijek za svako nasilje, ukjučujući i pravno“, zaključio je Vešović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније