Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 03. 2013. 21:26 >> 21:18

SKUP PRIVREDNIKA

Opštine unaprijedile investicioni ambijent

Crnogorske opštine unaprijedile su investicioni ambijent i imaju dobre projekte, pa je, uz razumijevanja partnera i investitora, njihova relizacija izvjesna, ocijenili su predstavnici lokalnih uprava na skupu austrijskih privrednika.

 

Gradonačelnik Cetinja i predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Bogdanović, rekao je da su opštine, prepoznajući nove investicije kao ključni generator razvoja, stvarale konkurentni poslovni ambijent, kroz brojne povoljnosti i poreske olakšice investitorima. Bogdanović je podsjetio da su na Cetinju identifikovane dvije biznis zone, idealne za razvoj.


„Jedno je lokacija nadomak gradskog središta, na gotovo 40 hektara u industrijsko – servisnoj zoni, idealna za grinfild investicije. Drugo, sa svjetski poznatom umjetnicom Marinom Abramović i arhitekatom Rem Koolhasom, na prostoru bivšeg Oboda već je započeto uspostavljanje višenamjenskog kompleksa MACCOC“, kazao je Bogdanović koji vjeruje da je riječ o jedinstvenoj šansi za investitore, da upravo svoj biznis otpočnu u kompleksu pod imenom Marine Abramović.

Glavni izvršni direktor Hypo Alpe Adria banke Zoran Vojnović je,  govoreći o rezultatima bankarskog sektora u Crnoj Gori, ukazao na pitanje nekvalitetnih kredita koje je dovelo do oprezne politike odobravanja novih kredita.

„U maju planiramo otvaranje nove filijale u Podgorici, čime potvrđujemo naše opredljenje za ovo tržište. Hypo banka je u prošloj godini bila pozitivna po lokalnim računovodstvenim standardima, uz dobit od 2,8 miliona eura, a ovu je dobro počela“, rekao je Vojnović.

Ambasador Austrije u Crnoj Gori, Martin Pammer, ocijenio je da komunalna administracija u oblasti ekonomije i pružanje javnih usluga predstavljaju bitne poslovne faktore i priliku za privatna preduzeća iz Austrije i drugih članica EU, čime se omogućava otvaranje radnih mjesta i podizanje životnog standarda.

„Nivo lokalne samouprave je od posebnog značaja za investicije u svim oblastima u Crnoj Gori“, kazao je Pammer.

Teme 16-tog skupa austrijskih privrednika bile su Opštine –Integracije – Ekonomski razvoj – Investicije u Crnoj Gori. Skup je organizovan kako bi austrijski privrednici i bankari, kao i predstavnici lokalnih zajednica u neposrednim međusobnim kontaktima razgovarali o mogućoj saradnji i proširenju postojeće.
Skupu je prisustvovao i predsjednik Kongresa opština i regiona u Savjetu Evrope i predsjednik parlamenta pokrajine Tirol  Herwig van Staa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније