Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 04. 2014. 12:20   >>  13:49

UGOVOR SA EBRD

Vlada garant za 20 miliona kredita

U Ministarstvu finansija potpisan je Ugovor o garanciji između Vlade Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 20 miliona eura. Garancija se odnosi na Ugovor o kreditu između EBRD i Crnogorskog elektroprenosnog sistema u visini od 60 miliona eura i predviđena je Zakonom o budžetu za 2014.

 

Ugovor su potpisali ministar finansija Radoje Žugić, a ispred EBRD-a i viši savjetnik za energetiku u toj finansijskoj instituciji Ian Brown.

Predviđeno je da sredstva iz kreditnog aranžmana budu iskorišćena za finansiranje izgradnje i postavljanja 150km dugačkog, visokonaponskog 400 KW kabla između Tivta i Pljevalja, kao i za izgradnju trafostanice u Lastvi Grbaljskoj i rekonstrukciju trafostanice u Pljevljima, što je preduslov izgradnje podvodnog energetskog kabla između Crne Gore i Italije.

"Realizacijom ovih aktivnosti biće obezbijeđena značajno jača prenosna mreža u Crnoj Gori i pouzdanije napajanje crnogorskog primorja, a takođe će se značajno umanjiti uticaj susjednih elektrosistema na naš sistem, u slučaju većih kvarova. Takođe, izgradnjom trafostanice u Lastvi riješiće se i izvjesne smetnje koje prenosni sistem ima na primorju, naročito u ljetnjoj sezoni", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Giulio Moreno, istakao je da je realizacija ovog projekta dokaz bliske saradnje Crne Gore i Italije i zahvalio se Ministarstvu finansija na značajnoj ulozi u pregovaračkom procesu i obezbjeđivaju finansijskih sredstava za realizaciju projekta.

Žugić je istakao da je Vlada prilikom donošenja odluke o odobravanju garancije za kreditni aranžman sa EBRD-om uvažila, prije svega, razvojnu komponentu projekta, te da je generalno opredjeljenje Vlade izdavanje državnih garancija isključivo za kapitalne projekte čija će realizacija dati doprinos dinamiziranju ekonomske aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније