Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 04. 2014. 21:17 >> 21:17

BRAJOVIĆ U BARU

Spremni da obezbjede sigurnost na moru

Lučka kapetanija i Uprava pomorske sigurnosti, po pitanju sigurnosti na moru spremno dočekuju nastupajuću turističku sezonu. To su predstavnici ovih institucija saopštili ministru saobraćaja i pomorstva Ivanu Brajoviću koji je danas boravio u radnoj posjeti Baru.

U Lučkoj kapetaniji istakli su da su ove godine otvorili i ispostavu u Virpazaru, a da će imati i povećani obim posla zbog kontrole raftinga.

Iz Uprave pomorske sigurnosti podsjetili su da je instalirana oprema za zaštitu mora od zagađenja sa plovnih objekata vrijedna milion eura i da je sa Mornaricom vojske Crne Gore sklopljen protokol o zajedničkom reagovanju na moru.

Brajović je, kako je saopšteno, obišao i obalnu radio stanicu u Baru gdje je imao priliku da se upozna sa implementacijom VTMIS sistema i informiše o nabavci nove opreme koja će pokriti čitavi epikontinentalni pojas i unutrašnje morske vode Crne Gore i toj instituciji omogućiti kvalitetniji rad.

Na sastanku u Luci Bar, sa privrednim subjektima iz sektora pomorstva, ministar je razgovarao o ostvarenim rezultatima, kao i problemima u svim kompanijama i planovima za naredni period. Sastanku su prisustvovali čelnici kompanija: Luka Bar, Kontejnerski terminal i generalni tereti,  Barska plovidba, Marina Bar i Ocean Montenegro (bivši Pomorski poslovi). Istaknuto je da je pretovar u luci u prošloj godini 27 odsto manji, a razlog tome je izostanak pretovara rude nikla i cink oksida sa Kosova.

Međutim, došlo je do rasta ro-ro tereta za 145 odsto, zahvaljujući Ugovoru sa Grimaldijem o transportu FIAT-ovih automobuila.

Kompanija Kontejnerski terminal i generalni tereti preduzela je aktivnosti na nabavci nove opreme i isplatila otpremnine za 120 radnika, čime su ispoštovane obaveze iz kolektivnog ugovora.

Konstatovano je da je zbog punog iskorišćavanja ovih kapaciteta potrebno još više unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu, što će biti osnov za povećanje prevoza rasutih i drugih vrsta tereta ka barskoj luci.

Iz kompanije Marina Bar izvršen je pregled stanja, dok u kompaniji Barska plovidba vrše pripremne za prihvat dva teretna broda koja se grade u Kini i koji bi trebalo da budu završeni u drugoj polovini ove godine.

Brajović je kazao da je iz Italije, tokom sastanka sa tamošnjim ministrom i udruženjem pomorske privrede, dobio signale o uspostavljanju intenzivnijeg pomorskog putničkog prevoza.

Brajović je posjetio i opštinu Bar gdje se sastao sa predsjednikom Žarkom Pavićevićem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније