Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 04. 2014. 18:16   >>  18:27 1

ALARMANTNO

Bez posla preko 10.000 visokoškolaca

Iako je u 2013. godini došlo do ekonomskog oporavka, tržište rad kao i u nekoliko prethodnih godina i dalje karakterišu problemi među kojima su najveći nezaposlenosti mladih i visoka dugoročna nezaposlenost, navodi se u Izvještaju o sprovođenju Akcionog plana zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa u 2013.

U tom dokumentu, koji je Vlada danas usvojila, navodi se da skoro 30 odsto nezaposlenih posao čeka duže od tri godine.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju 2013.bilo je 10.014 visokoškolaca ili 29 odsto, što je za 2.265 ili 29 odsto više nego krajem 2012., kada se na evidenciji Zavoda nalazilo 7.749 visokoškolaca što je predstavljalo 24,8 odsto ukupnog broja nezaposlenih.

"Istovremeno, svake godine rastao je broj novoprijavljenih visokoškolaca (sa 4.228 u 2006. godini na 9.597 u 2013 godini), a posebno onih bez radnog staža (sa 1.135 u 2006. godini na 3.469 u 2013. godini) odnosno onih koji dolaze iz sistema redovnog obrazovanja“, stoji u izvještaju Ministarstva rada.

Pored toga posljednjih nekoliko godina stalno se povećava broj visokoškolaca, a na završnim godinama studija trenutno ih je preko 9.000.

"To dalje utiče na znatan rast ponude visokoškolaca na tržištu rada koja premašuje tražnju i zapošljavanje", upozoravaju u Ministarstvu rada.

U Izvještaju Ministarstva rada i socijalnog staranja navodi da su izražene i disproporcije između ponude, tražnje i zapošljavanja, sezonski karakter zapošljavanja, relativno veliki broj zapošljavanja strane radne snage, velike regionalne razlike u nezaposlenosti, kao i veliki broj lica koji se smatra teže zapošljivim.

"Jedan od ključnih problema tržišta rada Crne Gore nedovoljna ekonomska aktivnost radne snage, posebno nedovoljna aktivnost mladih i starijih radnika, kao i žena", stoji u izvještaju koji je Vlada danas usvojila.

Iako je dugoročna nezaposlenost krajem 2013. - 55,7 odsto za 0,8 procentna poena niža u odnosu na isti period prethodne godine, ona je i dalje visoka.

"Uz to na zaposlenje preko tri godine čeka 29,4 odsto nezaposlenih. Kada se dublje sagleda struktura dugoročne nezaposlenosti, vidi se njena puna složenost, obzirom da se najčešće radi o starijim licima, koja se relativno teže zapošljavaju, ali je ona, iako u manjoj mjeri, prisutna i kod mladih, pa i visokoškolaca“, navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila.

Pored toga brine i  visoko učešće mladih u strukturi nezaposlenih.

„Prema podacima Zavoda, na evidenciji nezaposlenih do 25 godina starosti, krajem 2013. je bilo 7.058 ili 20,05 odsto od ukupnog broja nezaposlenih (34.514), dok je to učešće u istom periodu prethodne godine iznosilo 19,8 odsto“, navodi se izvještaju.

Kako navode u Ministarstvu rada više je uzroka takvog stanja.  "Prije svega zbog uticaja ekonomske krize, obim zapošljavanja u prethodnih nekoliko godina je gotovo dvostruko niži u odnosu na pretkrizni period. Pored toga, veliki je obim zapošljavanja stranaca što znatno sužava prostor za zapošljavanje domaće radne snage", stoji u dokumentu.

Kako se na evidencijama nezaposlenih na kraju 2013. nalazilo oko 7.000 mladih, u srednjim školama oko 32.000 i na visokom obrazovanju oko 28.000, što ukupno čini oko 67.000.

"Proizilazi da se, od ukupnog broja mladih od 15-25 godina (95.945), njih oko 30.000 zaposleno ili je, u manjem broju, obuhvaćeno u nekom od drugih vidova neaktivnosti", navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније