Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 04. 2014. 21:08   >>  21:10 1

ANALIZA IA

Bolje urediti privatno-javno partnerstvo

Programom rada Vlade ni za 2014. godinu nije planirano usvajanje Zakona o javno privatnim partnerstvima, iako je neophodno regulisanje ove oblasti u skladu sa smjernicama Evropske unije, saopštila je Jovana Marović na današnjoj konferenciji za medije Instituta alternativa.

Na konferenciji su Jovana Marović i Marko Sošić predstavili novu analizu IA i preporuke za unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira za javno-privatno partnerstvo u Crnoj Gori.

Oni su ukazali na to da je usvajanje posebnog pravnog okvira za javno-privatno partnerstvo trend koji je prisutan u posljednjih deset godina u većini zemalja u tranziciji.

"Iako su ove zemlje, gotovo po pravilu, već imale usvojene zakone za oblast koncesija, pokazali su se kao nedovoljni za uređenje JPP, dok je korišćenje drugih pravnih propisa na kraju vodilo potrebi unapređenja i objedinjavanja regulative u okviru jedinstvenog zakonskog teksta", saopšteno je iz IA.

S druge strane, u Crnoj Gori trenutno preko 40 sektorskih zakona reguliše saradnju između javnog i privatnog sektora u vršenju javnih usluga.

Ne postoji pravni propis koji bi regulisao oblast javno-privatnog partnerstva, niti je institucionalni okvir za realizaciju JPP uspostavljen, pa ne postoji ni tijelo koje bio odobravalo, obezbjeđivalo pomoć u pripremi projekata i vršilo monitoring ugovora.

"Stepen poznavanja oblasti koncesija na državnom i lokalnom nivou je veoma mali", saopštila je Marović. Koordinacija između nadležnih organa državne i lokalne uprave takođe je loša i što kao posljedicu ima da opštine ne usvajaju godišnje planove koncesija iako su na to obavezane Zakonom o koncesijama.

U analizi je istaknuto i da je nepoznavanje "logike" sprovođenja projekata u oblasti javno-privatnog partnerstva još jedan od ograničavajućih faktora u pravcu njihovog intenzivnijeg korišćenja, te da je planiranje, zaključivanje i monitoring JPP ugovora zahtijeva posebna znanja i vještine u odnosu na pripremu tradicionalnih projekata i javnih nabavki.

"Sistem naplate koncesija koje sprovode Ministarstvo finansija i Poreska uprava je neefikasan. Dugovanja na ime neizmirenih obaveza koncesionara povećavaju svake godine, i ovaj dug je u januaru 2013. godine dostigao iznos od preko 12 miliona eura", navode u IA.

Iz Instituta alternativa smatraju neophodnim precizno utvrđivanje raspodjele nadležnosti i odgovornosti između centralnog nivoa i lokalnih samouprava koja će omogućiti lokalnim vlastima da prate dospijeće koncesionih naknada i realno procjenjuju prihode na godišnjem i dugoročnom nivou.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније