Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 04. 2014. 17:20 >> 17:23

PODGORICA

Turski ministar: Ovo je lijepa država

Ministar životne sredine i urbanizma Turske Idris Guluc kazao je, da iako Crna Gora i Turska nemaju međusobnu granicu, Turska Crnu Goru vidi kao susjeda. Sa Gulucom je danas u Podgorici razgovarao ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović.

Guluc je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa Gvozdenovićem, kazao da sa kolegama iz Crne Gore intenzivno radi na potpisivanju protokola o saradnji u oblasti turizma i ekologije.

„Kada sam odlučio da posjetim Crnu Goru, rekli su mi da je to lijepa država. Crna Gora ima potencijal. Želimo da u oblastima turizma i ekologije unaprijedimo saradnju. Takođe, mi smo druga država u svijetu, nakon Kine, kada su u pitanju investicije u građevinarstvu. Možemo to iskustvo da podijelimo sa Crnom Gorom. Naša trgovinska razmjena sa Crnom Gori iznosi 40 miliona dolara i želimo taj iznos da povećamo. Takođe, podržavamo ulazak Crne Gore u EU“, kazao je Guluc.

Gvozdenović je, nakon sastanka, kazao da su dvije delegacije razmijenile iskustva iz oblasti ekologije i životne sredine.

„Pitanje ekologije i turizma je preduslov za dolazak stranog kapitala. Jako sam ohrabren zbog dolaska turskog kapitala u Crnu Goru. Nastavićemo razgovore i iskazali smo spremnost da naše stručne službe razmjenjuju iskustva. Iskoristio sam priliku da pozovem građane Turske da posjete Crnu Goru i investiraju u našu zemlju“, kazao je Gvozdenović.

Ministri su, kao značajan segment u odnosima Crne Gore i Turske istakli oblast turizma. Prošle godine, Crnu Goru je  posjetilo 18.428 turista iz Turske, 38 odsto više nego 2012., dok je u prva dva mjeseca ove godine, Crnu Goru posjetilo 42 odsto više turista iz Turske u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Sagovornici su se složili da pozitivan trend treba nastaviti. Takođe, direktnom avio-linijom Podgorica – Istanbul, posredstvom „Turkish airlines-a“, prevezeno je  57.450 putnika, što u odnosu na 2012. godinu predstavlja rast od 41 odsto.

Ministri Gvozdenović i Guluc večeras će prisustvovati otvaranju Međunarodnog simpozijuma balkanskih istorijskih studija "Otomansko pravno nasljeđe Balkana i otomanski poreski registri”, u organizaciji Crnogorskog islamskog društva “Mešihat”, turskog Univerziteta “Balikesir” i turskog ministarstva za životnu sredinu i urbanizam.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније