Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 05. 2014. 12:49   >>  12:55 3

SMANJEN UVOZ

Porasla prodaja domaćih voda

Prodaja domaćih voda u Crnoj Gori porasla je za 11,8 odsto, dok je uvoz tih proizvoda smanjen za šest odsto, saopšteno je na sastanku Grupacije za vode Privredne komore Crne Gore.

 

Iz Komore su naveli da se sedam fabrika u Crnoj Gori proizvodi flaširane prirodne i mineralne vode, od kojih jedna proizvodi i gazirane. Te fabrike su prošle godine proizvele 22,8 miliona litara flaširane vode, što je u odnosu na proizvodnju iz 2012. godine rast za 6 odsto.

„Ukupni kapacitet izvorišta iznosi oko 350 miliona litara godišnje proizvodnje, tako da se sa tog aspekta u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta i ostvariti značajan izvoz. Iskazano apsolutnim iznosima, uvoz je smanjen za oko 1,9 miliona litara, a prodaja domaće vode porasla je sa 19,5 miliona litara (u 2012) na 21,48 miliona. Pokrivenost tržišta „domaćim vodama“ povećana  je u odnosu na 2012. godinu za 2,3 miliona litara vode“, kazali su iz Privredne komore.

Najveću proizvodnju tokom 2013. godine, ostvarila je fabrika “Watergroup” iz Kolašina, od 6,66 miliona litara zatim slijedi „AQUA BIANCA“ sa 5,19 miliona, pa te dvije fabrike učestvuju sa oko 51,5 % u ukupnoj proizvodnji flaširanih voda.

Posljednjih godina smanjeno je učešće stranih voda u ukupnoj potrošnji sa 70% u 2009. godini na 59% u 2013. godini.

„Zabilježen je trend porasta prodaje domaćih voda na tržištu Crne Gore, ali je to još nedovoljno, s obzirom na postojeće kapacitete i kvalitet naših voda. Ako se posmatra navedeni petogodišnji period, uvoz je opao 9,2 odsto, a izvoz 53,5 odsto“, kazali su iz Komore.

 

Iako, kako su dodali, proizvođači voda zadovoljavaju standarde u pogledu kvaliteta, ambalaže i etiketiranja, što pruža mogućnosti za uspješno pozicioniranje, raspoloživi kapaciteti se malo koriste, pa je  učešće voda domaćih proizvođača u ukupnoj potrošnji iznosi 41%.

„Vlasnici fabrika voda kao glavni razlog nedovoljnog tržišnog učešća vide odnos ugostiteljskog i maloprodajnog sektora koji domaćim vodama ne daju odgovarajući tretman, obrazlažući da crnogorska voda trebala da bude mnogo više zastupljena u domaćim prodajnim objektima, marketima, hotelima, ne zato što je riječ o crnogorskim, već o kvalitetnom i sa cijenama pristupačnom proizvodu“, smatraju u Privrednoj komori.

Prema njihovim riječima, skroman marketinški nastup, problem nelikvidnosti, nepostojanje odgovarajuće robne marke u izvozu, kao i značajan uvoz voda, naročito kroz vezanu prodaju voda sa drugim proizvodima od strane konkurencije ograničavaju plasman vode kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

Grupacija za vode Privredne komora Crne Gore je zaključila da je potrebno organizovati sastanak sa crnogorskim turističkim udruženjima i iskazali potrebu za sličnim sa predstavnicima trgovinskih lanaca sa ciljem veće zastupljenosti njihovih proizvoda.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније