Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 05. 2014. 08:41 >> 08:53
2

SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

CG ekonomija sve modernija i stabilnija

Crna Gora je, prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o slobodi trgovine u svijetu za 2014. godinu, napredovala čak 21 mjesto i nalazi se na 49. poziciji od 138 zemalja.

U odnosu na region, naša država je bolje rangirana od Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

U izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma se navodi da je Crna Gora, skokom sa 70. na 49. poziciju, po pitanju slobode trgovine postigla veliki napredak na putu ka modernoj i vitalnoj ekonomiji, da je trgovinski režim sve otvoreniji, te da je otvorena za strane investitore, dok su zakonodavni i pravni okviri koji regulišu investicije i proizvodnju postali efikasniji i daju podršku razvoju rastućeg privatnog sektora, pišu Dnevne novine.

Za ocjenjivanje indeksa kao glavni kriterijumi koriste se otvorenost tržišta, carinske procedure, razvoj infrastrukture i operativno okruženje, odnosno pristup domaćem tržištu, pristup stranim tržištima, efikasnost i transparentnost granične administracije, dostupnost i kvalitet saobraćajne infrastrukture i transportne usluge.

Od svih zemalja bivše SFRJ, jedino je Slovenija prošla bolje od nas, pozicionirajući se na 38. mjestu. Srbija je u odnosu na prošlogodišnji izvještaj zabilježila pad za 18 pozicija i sada je na 89. mjestu. Hrvatska je na 56, Makedonija 63, Bosna i Hercegovina na 78. poziciji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније