Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 05. 2014. 08:19 >> 08:25
1

POZNATI NOVINAR

CG najviše odmakla u ekonomskim slobodama

Novinar-kolumnist Wall Street Journala John Fund kaže da je Crna Gora u ekonomskim slobodama napredovala više od svih zemalja regiona i da bi trebala da prođe kroz nove lekcije da bi dostigla standard EU.

On je kazao da se u crnogorski napredak i lično uvjerio dolazeći drugi put poslije određenog perioda u našu zemlju.

"Crna Gora je u poređenju sa regionom napredovala u ekonomskim slobodama – ostvarila je najveći napredak u odnosu na komšije. To se pogotovo vidi u ekonomskoj statistici, ali i ostalim oblastima. Posebno sam to uočio nakon što sam se vratio po drugi put u Crnu Goru. Vidio sam pomake u ekonomskim tokovima", kazao je Fund za Pobjedu.

Fund smatra da Crna Gora treba da prođe kroz nove lekcije ukoliko želi da dostigne nivo razvoja EU.

"Da bi Crna Gora dostigla nivo razvoja Evropske unije treba da prođe kroz nove lekcije. Taj nivo treba da dostigne kroz učenje. EU, prije svega, može da utiče na pravni sistem u Crnoj Gori – da pomogne njegovom poboljšanju. EU može da uspostavi određene standarde. Od nje mogu da se nauče lekcije iz najboljih slučajeva – odnosno dobre prakse. Na osnovu toga, odnosno ako savlada nove lekcije Crna Gora može da bude i u narednom periodu znatno naprijed u odnosu na region", kaže Fund.

On je ocijenio da su za razvoj Crne Gore bile presudne dvije odluke – uvođenje eura 2001. i 2006. proglašenje nezavisnosti od Srbije. To je, kaže on, Crna Gora uradila radi ličnog razvoja.

Fund podsjeća da ulazak u EU podrazumijeva prihvatanje pravila i sugeriše da bi Crna Gora trebalo dobro da razmotri prije nego što sve prihvati.

"Ulazak u EU podrazumijeva prihvatanje njihovog poreskog sistema, regulacija koje možda Crnoj Gori kao jedinki ne odgovaraju. A jednom kada uđete u EU i kada se čekirate, tu ste i nema nazad. Zato o prihvatanju svih stvari prilikom ulaska u EU Crna Gora treba dobro da razmisli, prije nego što se odluči na taj korak. Smatram da Crna Gora treba da ima svoj kurs po kome bi trebalo da se kreće", kazao je za Pobjedu Fund.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније