Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 12. 2012. 16:23   >>  28. 01. 2013. 00:03

Dakićevci pisali Đukanoviću

Bivši radnici i povjerioci fabrike "Radoje Dakić" pozvali su premijera Mila Đukanovića da razmijene informacije, kako bi se redefinisali njegovi izrečeni stavovi i tvrdnje na sjednici Skupštine u vezi rješenja problema te podgoričke kompanije.

Predsjednik Koordinacionog Odbora povjerilaca, Milan Vukčević, kazao je agenciji Mina-business da su danas predali pismo Đukanoviću, jer se, kako su naveli, sedam godina ne sprovodi sudska odluka i socijalni program zbog poznatih razloga.

"Stoga predlažemo razmjenu informacija čiji epilog bi trebalo da bude da se redefinišu Vaši izrečeni stavovi i tvrdnje na sjednici Skupštine. Vrijeme je da se prestane sa tumačenjima da su krivi i krivci žrtve, te da se krene u rješavanje problema", navodi se u pismu.

Prema riječima Vukčevića, nije u duhu dobrih odnosa i saradnje da Đukanović u parlamentu i pred crnogorskom javnošću koristi neprovjerene informacije kao prave.

"Predlog da naša potraživanja budu uvršetna u budžet za narednu godinu temelji se na zahtjevu da budemo naplaćeni od originalnog dužnika, a to je država Crne Gore kao većinski vlasnik i Vlada kao osnivač fabrike", tvrdi Vukčević.

On je dodao da se do istine dolazi dijalogom i poštovanjem činjenica. "To je zadatak i obaveza kako naša, tako i Vaša", poručio je Vukčević.

Đukanović je prošle sedmice u Skupštini kazao da je u sudskoj presudi navedeno da se radnici namiruju nakon prodaje imovine. On je rekao da je bilo ponuda za kupovinu te imovine, ali da sindikalno vođstvo nije željelo da je proda.

"Vladi taj plac ne treba, vlasnik treba da ga proda i radnici da budu izmireni sa tim novcem, sve ostalo je demagogija", ocijenio je tada Đukanović.

Bivši radnici i povjerioci podgoričke fabrike od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona EUR.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona EUR.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније