Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 03. 2013. 18:21   >>  11. 03. 2013. 10:13

PRIJE RASPRAVE

Šehović: Tražiti mišljenje EK o KAP-u

Poslanik Socijademokratske partije Damir Šehović smatra da Skupština Crne Gore treba da zahtijeva od Ministarstva ekonomije da taj Vladin resor upozna predstavnike Evropske komisije sa predlogom CEAC-a u vezi KAP-a.

“Molim Vas da prije rasprave u Skupštini povodom razmatranja mogućih opcija za rješenje problema u kojima se nalazi KAP, formalno zahtijevate od Ministarstva ekonomije da upozna predstavnike Evropske komisije sa predlogom Centralno-evropske aluminijumske kompanije, koji podržava Ministarstvo , a sve u cilju dobijanja zvaničnog mišljenja Evropske komisije o istom, budući da smatram da je to mišljenje neophodno dostaviti poslanicima prije nego što sjednica Skupštine sa tom tačkom dnevnog reda bude zakazana”, navodi se u pismu Šehovića upućenom predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću.

On je podsjetio da su predstavnici EK, na nedavno održanom sastanku Pododbora koji se bavi pitanjima unutrašnjeg tržišta i konkurencije, nakon prezentacije rješenja koje zastupa Ministarstvo ekonomije, kazali da bi njegova realizacija značila direktno kršenje odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što bi u krajnjem moglo da se negativno odrazi na dalji proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Što bi u krajnjem moglo da se negativno odrazi na dalji proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji EU, i potrebno je da Crna Gora prije donošenja konačne odluke o KAP-u konsultuje nadležne organe Evropske komisije”, dodaje Šehović.

Šehović takođe smatra da treba zatražiti i zvanično mišljenje Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija o opciji koju zagovara Ministarstvo ekonomije, „s obzirom da bi njena realizacija bila u direktnoj suprotnosti sa Uredbom o bližim kriterijumima, uslovima i načinu dodjele državne pomoći, a što nam značajno može usporiti započeti proces pregovora sa EU”.

Osim toga, Šehović smatra da bi bilo korisno da Ministarstvo ekonomije upozna Skupštinu i sa načinom na koji je prevaziđen identičan problem koji je postojao kod nikšićke Željezare.

Nelogično je da se od Skupštine traži da podrži rješenje kojim bi građani Crne Gore platili 51 milion eura CEAC-u za nešto što mogu dobiti i besplatno, smatra Šehović, dodajući da bi bilo neodgovorno da država svojom odlukom dovede u pitanje svoju evropsku perspektivu, i to zbog interesa strane kompanije, “koja je u nekoliko navrata ponizila tu istu Skupštinu Crne Gore, a što u kontinuitetu čini sa državom Crnom Gorom”.

„Skupština ne samo da ne smije prihvatiti još jedno CEAC-ovo ispostavljanje fakture od po 400 eura svakom zaposlenom u Crnoj Gori, nego niti jednom svojom odlukom ne treba da ugrozi i uspori naš dalji proces pristupanja Evropskoj uniji, zbog čega nam je u susret raspravi koja nas očekuje mišljenje Evropske komisije neophodno i više nego korisno, a sve u cilju donošenja najbolje odluke za Kombinat aluminjuma, ali i za državu Crnu Goru u cjelini“, zaključio je Šehović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније