Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 06. 2014. 18:26   >>  18:27

RAZGOVOR SA BOŠKOVIĆEM

SB će pomoći reformu penzionog sistema

Predstavnik Svjetske banke Timoti Džonston izrazio je zadovoljstvo aktivnostima koje se u Crnoj Gori realizuju u oblasti tržišta rada, penzionog sistema i socijalne politike, ističući da je oblast penzionog sistema jako interesantna za SB koja je spremna da pruži pomoć kako bi se ovaj sistem unaprijedio.

Džonston je to saopštio u razgovoru sa ministrom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem.

Kako je saopšteno nakon razgovora, teme razgovora bile su reforma penzionog sistema, tržište rada, neformalno zapošljavanje, socijalni karton, kao i rješavanje statusa romske populacije u Crnoj Gori.  

Sagovornici su zaključili da prostora za saradnju u oblasti tržišta rada i penzionog sistema  ima i da dosadašnja pozitivna iskustva mogu biti dobra preporuka za njeno dalje unapređenje i razvoj. 

Bošković je Džonstona upoznao sa situacijom na crnogorskom tržištu rada i rezultatima analize koju je Ministarstvo rada i socijalnog staranja , zajedno sa UNDP-om, sprovelo u oblasti neformalnog zapošljavanja i budućim aktvinostima u cilju eliminisanja ove pojave, ističući da je podrška Svjetske banke od posebnog  značaja za unaprijeđenje oblasti tržišta rada.

“Projektom „Socijalni karton“ želimo da unaprijedimo reformu sistema socijalne zastite, spriječimo zloupotrebe u ostvarivanju socijalnih prava i povećamo povjerenje u sistemu socijalne i dječije zaštite”, istako je Bošković.

Crnogorski ministar je kazao kako se, već godinama radi na socijalizaciji i integraciji raseljenih osoba, sa akcentom na romsku populaciju.

“Crna Gora je donijela niz strateških dokumenata koji su dali pozitivne rezultate u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite i zapošljavanja. Projektom „Regionalni stambeni program“ riješiće se stambeno pitanje za 6.063 osoba, tačnije 1.177 domaćinstava najugroženijih raseljenih osoba. U Kampu Konik, u kojem žive pripadnici romske populacije, gradiće se 120 stambenih jedinica”, rekao je Bošković. 

Crna Gora je već četiri puta produžavala rok za rješavanje statusa interno raseljenih osoba, ali i pored toga, jedan broj njih nije podnio zahtjev za rješavanje statusa. Neregulisanjem statusa do 31. decembra ove godine ova populacija će izgubiti sve benefite koje dobija od države Crne Gore, zaključio je Bošković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније