Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 07. 2014. 08:01 >> 08:03
2

OBRADOVIĆ O OTPREMNINAMA

Sve ispod 14 miliona neprihvatljivo

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović kazala je da je za njih neprihvatljivo da se za otpremnine radnika izdvoji samo 9,9 miliona.

 

 

Iako je od potpisivanja ugovora o prodaji KAP-a nikšićkom biznismenu Veselinu Pejoviću i njegove najave da će zadržati 300 radnika prošlo skoro mjesec dana, i dalje nema zvaničnog stava Vlade o iznosu otpremnina za višak zaposlenih.

Prema najavama medija, Vlada je za otpremnine spremna da izdvoji 9,9 miliona eura. Planirano je da se visina otpremnine određuje prema godinama starosti, a ne prema radnom stažu. Minimalna otpremnina biće za zaposlene koji imaju do 30. godina i iznosiće pet do šest hiljada. Za radnike od 30. do 39. godina iznosiće od šest do dvanaest hiljada, od 40. do 50. godina od 11.000 do 17.000, od 51. do 60. godina od 11.000 do 19.000, dok će za zaposlene koji imaju preko šest decenija otpremnine biti od 6.000 do 14.000.

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović za Dnevne novine je kazala da je neprihvatljivo da se za otpremnine radnika izdvoji samo 9,9 miliona eura.

"Sve ispod 14 miliona eura za nas je neprihvatljivo. Vlada je svojevremeno Rusima htjela da isplati 40 miliona da izađu iz KAP-a, date su i garancije od 130 miliona, pa se moraju naći i dodatna tri miliona za naše otpremnine", istakla je Obradović.

Ona je naglasila da je najveći broj radnika KAP-a starosti od 36 do 55 godina, te da će oni teško pronaći drugo zaposlenje.

Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić kaže da do juče nijesu dobili nijedan konkretan prijedlog Vlade o iznosu otpremnina koje bi sljedovale najavljene viškove radnika u KAP-u.

"Takođe, pored našeg stalnog insistiranja, do danas nijesmo dobili od novog vlasnika njegovo viđenje o potrebnom broju radnika, visini zarada, radnopravnom statusu i ostalim za nas interesantnim pitanjima niti nas je udostio bilo kakvim pozivom na razgovore. Iz tih razloga smo i uputili dopise svim rukovodiocima u KAP-u da ne pristupaju prijevremenom anketiranju i samovoljnom pravljenju broja i spiskova eventualnih viškova u KAP-u", naveo je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније