Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

04. 07. 2014. 15:26   >>  15:26

SVJETSKA BANKA

Po BDP-u CG na 152. mjestu

Crna Gora se, po bruto domaćem proizvodu (BDP) u prošloj godini, na listi od 191 države, našla na 152. mjestu, pokazuju podaci Svjetske banke (SB).



Crna Gora je zauzela i 72. mjesto najnovije liste SB po BDP-u po stanovniku koji je obuhvatio period od 2009. do prošle godine. Na listi se nalazi 215 zemalja.

Ispred Crne Gore, čiji je BDP prošle godine iznosio 4,43 milijarde USD su sve zemlje regiona. Hrvatska je zauzela 74. mjesto sa BDP-om u prošloj godini od 57,54 milijarde USD, a Slovenija 84. sa BDP-om od 45,38 milijardi USD.

Srbija je na 88. mjestu sa 42,52 milijarde USD, Bosna i Hercegovina (BiH) na 111. sa BDP-om od 17,83 milijarde USD, Albanija na 125. sa 12,9 milijardi USD, a Makedonija na 136. mjestu sa BDP-om koji je u prošloj godini iznosio 10,22 milijarde USD.

Listu predvode Sjedinjenje Američke Države (SAD) a slijede Kina, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Brazil, Rusija, Italija i Indija.

BDP po stanovniku u Crnoj Gori u prošloj godini je iznosio 7,13 hiljada USD, odnosno 5,2 hiljade EUR. Najbogatiji su građani Luksemburga, koji prihoduju 111 hiljada USD godišnje. Slijede Norveška, Katar i Makao. Na dnu liste su Centralnoafrička Republika, Burundi i Malavi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније