Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 07. 2014. 15:33 >> 20:45
3

PORUKA SINDIKATU

Vlada: Budite racionalni

Predstavnici Sindikata aluminijuma poručili su danas novi vlasnik ne može preuzeti Kombinat aluminijuma (KAP) bez dogovora sa njima. Oni su dali rok do srijede novim vlasnicima da ispuni njihove uslove. Iz Vlade su, prema nezvaničnim informacijama, apelovali na racionalnost u sindikatu Kombinata aluminijuma (KAP) jer se, kako smatraju, samo tako može riješiti problem viška zaposlenih nakon što novi vlasnik preuzme fabriku.

 

Predsjednik Sindikata aluminijuma, Rade Krivokapić rekao je da nema više tolerancije prema novom vlasniku, zbog njegovog izbjegavanja da razgovara sa zaposlenima.

On je saopštio da je na zajedničkom sastanku Sindikalne organizacije radnika proizvodnje aluminijuma, Sindikata KAP-a i zaposlenih donijeto nekoliko zaključaka koje su uputili Vladi Crne Gore i novom vlasniku Veselinu Pejoviću.

Prvi zaključak je, kaže Krivokapić, da zaposleni u KAP-u traže korigovanje visine socijalnog programa po zahtjevima sindikata.

„Tražimo i da budemo zaposleni kod novog vlasnika, a ne  preko agencije za ustupanje radnika. Zahtijevamo i nastavak rada po dosadašnjim uslovima, kao i povezivanje redovnog i beneficiranog staža, i potpisivanje Kolektivnog ugovora najkasnije do 1. novembra ove godine do kada važi socijalni program“, saopštio je Krivokapić.

On je dodao i da od nadležnih traže da radni odnos prestane danom uplate socijalnog programa.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma pozvao je sve zaposlene da 11. jula, u 12 sati, dođu ispred Privrednog suda u Podgorici na zakazano ročište za potraživanje novca iz stambenog fonda gdje će, kako je kazao, svi zajedno zatražiti povraćaj njihovog novca.

Vlada apelovali na racionalnost u sindikatu

Iz Vlade su, prema nezvaničnim informacijama, apelovali na racionalnost u sindikatu Kombinata aluminijuma (KAP) jer se, kako smatraju, samo tako može riješiti problem viška zaposlenih nakon što novi vlasnik preuzme fabriku.

Vlada je prošle sedmice definisala Socijalni program rješavanja problema viška zaposlenih u Kombinatu aluminijuma, Preradi i Kovačnici čime je pokazala spremnost da pomogne u rješavanju problema radnika koji će ostati bez posla.

Iz Vlade apeluju na racionalnost u sindikatu, jer se ovako komplikovan proces može dovesti do kraja samo uz racionalan pristup svih uključenih strana, koji se sprovodi po odredbama Zakona o stečaju i gdje je cilj stečajnog suda da KAP proda za najvišu moguću cijenu, a interes sindikata da fabrika nastavi da radi sa maksimalnim brojem radnika.

Vlada je u četvrtak usvojila Socijalni program za KAP i njegove firme Preradu i Kovačnicu, prema kojima će otpremine iznositi od šest do 18 hiljada eura, u zavisnosti od godina života.

Prosječna otpremnina iznosiće 14 hiljada eura, a radnici su tražili da prosjek bude 20 hiljada.

Istog dana kada je Vlada usvojila Socijalni program zaposleno u KAP-u su dobili ponudu novog vlasnika Veselina Pejovića. Pejović planira da u KAP-u zadrži 550 radnika, dok će 168 biti višak. 

Radnici su nezadovoljni i prijedlogom Pejovića o uslovima budućeg angažmana i Vladinim predlogom za otpremnine.

Zoran Leković, Televizija Crne Gore

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније