Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 07. 2014. 16:01 >> 16:01

RAZMOTRIĆE ZAHTJEVE SINDIKATA

Nema zaduživanja za povećanja plata

Ministarstvo finansija spremno je da razmotri aktuelne zahtjeve sindikata o povećanju zarada, uz uslov da se potreban novac obezbijedi iz sistema unutrašnjih rezervi i eventualnih daljih racionalizacija u toj fazi, saopšteno je iz tog Vladinog resora. poručuju i da Ministarstvo finasija ne može podržati kreiranje javne potrošnje koja bi bila finansirana novih zaduživanjem.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević saopštio je u ponedjeljak da su zatražili povećanje plata za 15 odsto, navodeći da će predlog biti proslijeđen Ministarstvu finansija, koji će ocijeniti da li ima novca za povećanje plata prosvjetnim radnicima.

"Kada je riječ o aktuelnim zahtjevima za povećanjem zarada izjavljenim od strane pojedinačnih sindikata, Ministarstvo finansija je spremno da ih razmotri, uz uslov da se potrebna sredstva obezbijede iz sistema unutrašnjih rezervi i eventualnih daljih racionalizacija u ovoj fazi", saopšteno je Agenciji MINA iz tog Ministarstva finansija.

Kako su naveli, prepoznavanje unutrašnjih rezervi i iznalaženje prostora za dodatne uštede je, međutim, u nadležnosti resornih ministarstava, i ona imaju puni mandat za vođenje pregovora sa predstavnicima sindikata.

"Ministarstvo finansija je, takođe, spremno da, kroz donošenje Zakona o zaradama u javnom sektoru, koji će uvesti principe objektivnosti, pravednosti i discipline, stvori pretpostavke za unapređenje životnog standarda svih zaposlenih u državnoj upravi, posebno onih sa najnižim primanjima", rekli su iz Ministarstva.

Kako su ukazali, Ministarstvo finasija ne može podržati "trošenje nezarađenog", odnosno kreiranje javne potrošnje koja bi bila finansirana novih zaduživanjem.

"Pri sadašnjem nivou opredijeljenih sredstava za ovu svrhu (prema budžetskim projekcijama za ovu godinu, za zarade u javnom sektoru planirana su sredstva u iznosu od 386 miliona eura, što predstavlja 26,4 odsto javne potrošnje), budžetski deficit je iznad šest odsto BDP-a, što znači da je približno toliko prihoda bilo neophodno obezbijediti iz kreditnih sredstava, kako bi se javna potrošnja finansirala“, dodali su iz tog resora.

Oni su ukazali da bi svako dodatno povećanje tekuće javne potrošnje uslovilo rast deficita i, time, nivoa javnog duga, kao i troškova njegovog finansiranja.

"Imajući u vidu ove činjenice, smatramo da bi takve odluke, u ovom trenutku, proizvele više negativnih nego pozitivnih efekata. U svakom slučaju, Ministarstvo finansija i Vlada imaju cilj koji korespondira sa zahjevima sindikata, a to je – poboljšanje standarda svih slojeva stanovništva", naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, neophodno je biti veoma oprezan prilikom određivanja dinamike, odnosno faznosti tog procesa, uz istovremeno preduzimanje aktivnosti koje su usmjerene na kreiranje dugoročne održivosti sistema javnih finansija.

"Ocjenjujemo da je trend osnovnih fiskalnih parametara dobar, što povećava izvjesnost naših očekivanja da će se, u skorom roku, stvoriti prostor za resorna ministarstva i sindikate, odnosno kreirati realna osnova za povećanje zarada“, dodali su iz Ministarstva finansija.

Oni su podsjetili da njihov resor ne kreira budžet pojedinačnim potrošačkim jedinicama, odnosno nije organ koji samostalno odlučuje o sredstvima koja se dodjeljuju pojedinačnim sektorima.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније