Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 07. 2014. 17:06   >>  17:06

PRIJEDLOG DF-A

Strožije kazne za neisplaćivanje zarada

U Skupštini je danas završena rasprava o Predlogu dopuna Krivičnog zakonika, kojim je predviđeno pooštravanje kaznene politike za poslodavce koji ne isplaćuju zarade radnicima.

Dopunu su predložili poslanici Demokratskog fronta, ocjenjujući da su radna prava još jedna oblast gdje je suspendovana pravna država.

"DF je predložio dopunu, jer je Krivični zakonik potrebno prilagoditi ambijentu i uslovima koji sada vladaju u državi", rekao je poslanik DF-a Vladislav Bojović.

On je ocijenio da je u državi kreiran ambijent pogodan za korupciju, zloupotrebe, izbjegavanje obaveza prema radnicima i brutalno izrabljivanje radne snage.

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju da nije potrebno dopunjavati Krivični zakonik. "Sve što je predloženo već je obuhvaćeno članom 224", rekla je poslanik DPS-a, Zorica Kovačević.

Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije (SDP) predložila je proširenje člana 224. "Treba ići na izmjenu člana 224 i pooštriti kaznenu politku", kazala je Vuksanović.

Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije (SNP) smatra da ono što je do sada definisano zakonom nije dovoljno strogo kažnjivo i da prava iz rada treba da budu značajnije zaštićena.

"Zamislite državu u kojoj se dnevno jako mnogo krše prava građana iz oblasti rada, a za dvije godine imate u sudovima svega 74 predmeta ukupno u toj oblasti", rekla je Jonica.

 Janko Vučinić iz DF-a poručio je da je cilj Skupštine da donosi zakone kojima se štite i građani i država.

"Ovim Predlogom u pravom smislu štitimo prava građana i radnika", poručio je Vučinić.

Poslanici su završili raspravu i o predloženim dopunama Zakona o obligacioni odnosima koje su podniejli poslanici Demokratskog fronta (DF).

Dopuna predviđa da u slučaju ugovora kojim se definišu pozajmice u novcu između pojedinaca, ili pojedinaca i kompanija, ili preduzeća, koje nijesu definisane zakonima koji definišu bankarsko poslovanje i kreditiranje, maksimalna kamata na godišnjem niovu ne može biti veća od kamatne stope definisane posebnom odlukom Centralne banke (CBCG).

Poslanik te partije Slaven Radunović rekao je da su u DF-u pokušali da tom dopunom urede takav oblik ugovaranje između povjerilaca i klijenata.

„Svi smo svjesni da najčešće ili ne postoji pravno valjani ugovor između zelenaša i onoga ko koristi njegove usluge ili ako postoji on je formalne prirode“, rekao je Radunović.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić saopštila je da se u Crnoj Gori štite oni koji otimaju, kradu i pljačkaju i da je to suština zelenašenja.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Željko Aprcović rekao je da je problem dobro uočen, ali da je slabo pravno upakovan.

„Moja preporuka je da kroz jedan zaključak damo podršku CBCG i Vladi da kroz izmjenu zakonskih rješenja dođemo do pravnog rješenja da pomognemo tim ljudima“, rekao je Aprcović.

(Mina-business)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније