Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

09. 07. 2014. 12:50 >> 12:51

U PRIPREMI

Poseban propis za akcize na gasna ulja

Ministarstvo finansija priprema poseban propis za definisanje postupka i uslova plaćanja akcize na gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe.

 

Iz Ministarstva su, povodom negodovanja predstavnika drumskih prevoznika, kazali da su u toku aktivnosti na finalizaciji teksta propisa kako bi se, nakon usvajanja predloga izmjena i dopuna Zakona o akcizama, stvorile pravne pretpostavke za njegovu primjenu.

“U cilju prevazilaženja pravnih praznina i neusklađenosti važeće regulative u dijelu plaćanja akcize na gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe, Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji se nalazi u skupštinskoj proceduri i za očekivati je da bude usvojen do kraja mjeseca”, navodi se u saopštenju.

Tim zakonom su, kako su dodali, data ovlašćenja Ministarstvu finansija da kroz donošenje posebnog propisa definiše postupak i uslove plaćanja akcize za navedene namjene po nižoj cijeni, u oblastima prerađivačke industrije, prevozničke djelatnosti i drugim.

“Na ovaj način će se, kroz omogućavanje plaćanja akcize po nižoj cijeni, obezbijediti uslovi za fiskalno rasterećenje privrednika u navedenim oblastima i poboljšanje njihove konkurentnosti na međunarodnom transportnom tržištu, kroz niže troškove poslovanja”, rekli su iz Ministarstva.

Istovremeno će se, kako su objasnili, stvoriti uslovi za efikasniji i potpuniji nadzor akciznih obveznika koji obavlja Poreska uprava (PU) i sprječavanje zloupotreba kod upotrebe navedenih mineralnih ulja.

Drumski prevoznici apelovali su u utorak na Ministarstvo finansija da poštuje primjenu Zakona o akcizama, koji im garantuje povraćaj od 18 centi po litru, jer su njegovim nepoštovanjem dovedeni u lošu ekonomsku situaciju.

Predsjednik nevladine organizacije (NVO) Put, Ninoslav Kaluđerović, kazao je da su problemi drumskih prevoznika nastali usljed ukidanja izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama, kojim je ukinuto i zakonsko pravo na povraćaj dijela akcize od 18 centi po litru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније