Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 07. 2014. 16:29 >> 16:31

ISPITATI KORUPCIJU

Imamo jednog inspektor za javne nabavke

Ključni izazovi u oblasti javnih nabavki u Crnoj Gori odnose se na slab nadzor nad sprovođenjem ugovora o javnim nabavkama, slabe kapacitete nadležnih institucija za sprovođenje zakonodavstva u ovoj oblasti, nedostatak odgovornosti za kršenje Zakona o javnim nabavkama i manjak transparentnosti, smatraju u Institutu alternativa (IA).

Kako navode u saopštenju nadzor nad sprovođenjem javnih nabavki ostaje zabrinjavajući, a jačanje ove kontrole je jedan od preduslova za unapređenje borbe protiv korupcije i mjerilo za napredovanje u procesu pregovora u okviru poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

"Kontrola postupaka i ugovora o javnim nabavkama nalazi se u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove u kojoj je zaposlen samo jedan inspektor za javne nabavke", podsjećaju iz IA.

Kažu da je u Crnoj Gori problematična odgovornost za utvrđena kršenja Zakona o javnim nabavkama.

"Podaci o prekršajnoj odgovornosti za utvrđena kršenja Zakona nisu dostupni u izvještajima nadležnih institucija. I dalje je zanemarljiv broj prijava za korupciju u javnim nabavkama, pa u 2013. godini nije zabilježena nijedna prijava za korupciju u javnim nabavkama, dok su se tri prijave odnosile na sukob interesa. Još uvijek nema pravosudne odluke za korupciju u javnim nabavkama", stoji u saopštenju IA.

Manjak transparentnosti, kako upozoravaju, između ostalog, postoji zbog nedostupnosti svih zaključenih ugovora na portalu javnih nabavki, kao i nemogućnosti uvida u neposredne sporazume.

Institut alternativa je učestvovao danas na konsultativnom saslušanju o rizicima za korupciju u javnim nabavkama u Odboru za antikorupciju i sugerisao poslanicima da amandmanski djeluju u pravcu unapređenja Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

"IA predlaže: propisivanja prekršajne odgovornosti za naručioce koji dostavljaju netačne podatke; uvođenja negativnih referenci za ponuđače koji su u prošlosti kršili ugovorne obaveze; kao i izmjene načina imenovanja predsjednika i članova Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki", saopšteno je iz te NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније