Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Maša Mališić

15. 03. 2013. 14:42 >> 14:55
1

PREGOVORI

Povećanje minimalne zarade od aprila?

Vukašin Zogović iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) kaže, za Portal RTCG, da su predstavnici Vlade na prošlom sastanku o Opštem kolektivnom ugovoru prepustili sindikatima i poslodavcima da se dogovore o povećanju minimalne zarade, a da će o toj temi raspravljati na narednom sastanku, u srijedu 20. marta.

 

Zogović kaže da su za USSCG prihvatljive granice za povećanje te zarade koje je dala Vlada, a koje se, prema njegovim riječima, kreću od 40 do 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori. 

,,Prostor koji smo dobili od organa je da se krećemo od 40 do 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori. Ostalo je da se između dvije sjednice Socijalnog savjeta poslodavci i sindikati dogovaraju i daju nove ponude", rekao je Zogović.

Zogović kaže da je Unija preko medija saznala za predlog poslodavaca da minimalna zarada ne može biti ispod granice siromaštva 175 eura, ali ni veća od 190 eura. U USSCG smatraju da to vodi kompromisu, ali da je bolje rješenje da se minimalna zarada procentualno veže za prosječnu zaradu u Crnoj Gori.

,,Ono  što mogu da kažem da taj iznos od 190 eura nije pogodan za prilagođavanja. Mi ćemo tražiti da to bude procenat od prosječne zarade, čime bi se njen iznos mogao određivati bez pregovora i zasijedanja", objašnjava Zogović za Portal RTCG.

Iz Unije smatraju da ovo povećanje ne bi značajno opteretilo poslodavce, s obzirom da podaci Poreske uprave pokazuju da 4.118 radnika zvanično prima platu manju od 150 eura.

,,Mi smo se zalagali da taj procenat bude 40 odsto od prosječne zarade u Crnoj Gori najviše zbog tih 4 118 radnika, da bismo njih zaštitili i na duže vrijeme izvukli iz zone siromaštva", dodaje Zogović. 

,,Što se tiče procenta zarada po osnovu minulog rada, i što se tiče 0,2 % na zarade za odmor i rekreaciju zaposlenih članova sindikata, to su odredbe radne grupe koja je radila kolektivni ugovor i mi ćemo se oko tih odredbi izjasniti nakon postizanja kompromisnog rješenja za minimalnu zaradu na narednoj sjednici socijalnog savjeta", zaključio je Zogović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније