Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 07. 2014. 09:56 >> 10:01
2

INSPEKTORI RADA

Natjerali poslodavce da zaposle 6.000 ljudi

Inspektori rada natjerali su poslodavce da tokom sezone legalno zaposle 896 osoba 409 crnogorskih državljana i 487 stranaca, saopštila je glavna inspektorka rada Angelina Mededović. Prošle godine intervencijom inspektora radni odnos zasnovale su 5.244 osobe.

 

Međedović je za Blic Crna Gora kazala da je to dokaz da pojačan inspekcijski nadzor tokom sezone može ublažiti nezaposlenost.

„ Inspekcija rada doprinosi jačanju pravne sigurnosti i podizanju svijesti zaposlenih, ali nema dovoljno saradnje. Radnici treba da ukazuju na svaki oblik povrede njihovog prava, kako bi inspektori lakše mogli da utvrde povrede zakona i kaznili poslodavce“, pojasnila je Međedović.

Kaznena politika, kako kaže glavna inspektorka, uticala bi na poboljšanje stanja na terenu, a kazne svakako nijesu male.

„Kazne predviđene Zakonom o radu su za preduzetnika od 150 do 6.000 eura, za pravno lice od 500 do 20.000 i za odgovorno lice u pravnom licu od 30 do 2.000 eura. Kazne predviđene Zakonom o zaštiti na radu su od 500 do 15.000 eura za pravno lice, od 25 do 1.000 eura za odgovorno lice i od 500 do 10.000 eura za preduzetnika. Inače, Inspekcija rada za prvih šest mjeseci 2014. godine obavila je 5.266 kontrola, utvrdila 3.118 nepravilnosti, izdala 1.342 prekršajna naloga u vrijednosti od 318.245 eura“, kazala je Međedović.

Ona  je naglasila da se zaposleni u Crnoj Gori, generalno govoreći, rijetko prijavljuju nepoštovanje odredaba ugovora o radu, a često dugo rade i bez ugovora o radu, pa se tek po prestanku takvog radnog angažovanja obraćaju Inspekciji rada da im se upiše radni staž ili isplati neko dugovanje. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније