Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 07. 2014. 14:32   >>  20:30

ODLUKA AKCIONARA

Dug EPCG - akcijski kapital

Skupština akcionara Elektroprivrede donijela je odluku o pretvaranju poreskog duga od 45 miliona eura u akcijski kapital.

Za tu odluku glasali su predstavnici Vlade i italijanske kompanije A2A, dok je protiv bio samo jedan predstavnik manjinskih akcionara Vasilije Miličković.

Podsjećamo, skupština je prethodno bila zakazana za 30. jun, ali je odložena iz, kako je objašnjeno, tehničkih razloga.

Vlada je trebalo da kroz dokapitalizaciju naplati poreski dug EPCG do 31. marta, na osnovu amandmana poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Damira Šehovića, koji je postao sastavni dio Zakona o budžetu.

Italijanska A2A koja ima 43,7 odsto akcija u EPCG, za plaćanje tog duga predložila je emisiju akcija za postojeće akcionare po cijeni od jedan cent, pri čemu A2A neće koristiti pravo na upis svog dijela akcija. Po trenutnoj nominalnoj cijeni akcije vrijede 45 miliona.

Država sada ima 55 odsto udjela, a A2A 43,7 odsto.

Povećani dobit i naplata

Kako je saopšteno, nakon sjednice akcionara punim angažovanjem upravljačkih i menadžmentskih struktura i svih zaposlenih ostvaren je biznis plan i osnovna načela poslovne politike, realizovan Elektroenergetski bilans i obezbijeđeno uredno snabdijevanje svih potrošača električnom energijom.

"Krajnji rezultat godišnjeg finasijskog poslovanja iskazan je dobitom u iznosu od 25.155.956 eura što je za 30.939.924 eura bolje od ostvarenog rezultata u 2012.godini", saopšteno je iz EPCG.

Pored toga hidrološka situacija bila je veoma povoljna i rezultirala značajnim povećanjem proizvodnje hidroelektrana od planirane.

"Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u 2013. iznosila je 3.809,2 GWh, što je za 667,4 GWh ili 21.2 odsto više od plana, odnosno za 1.094GWh ili 40,3 odsto više od ostvarenja u predhodnoj godini“, saopšteno je iz EPCG.

Ukupni gubici električne energije ostvareni na distributivnoj mreži u 2013.godini  iznosili su 479,6 GWh i u odnosu na ostvarene gubitke u 2012. manji su za 61.4 GWh.

"Ostvareni stepen naplate potraživanja za isporučenu električnu energiju u 2013.godini je već dostigao 95,46 odsto“, stoji u saopštenju.

Pored toga Elektroprivreda je u prošloj godini realizovala mnoge investicione projekte u vrijednosti 34.095.868 eura.

"Zbog niza realizovanih unapređenja u distributivnom sistemu (nova brojila), planski odrađenih remonta i redovnog održavanja pogonska spremnost elektroenergetskih kapaciteta je održana na visokom nivou i ostvaren je visok stepen sigurnosti rada sistema i pouzdanosti snabdijevanja potrošača", navodi se u saopštenju.

 

 

Tanja Debeljević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније