Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 07. 2014. 10:00   >>  10:00

SAOPŠTIO MONSTAT

Mjesečna inflacija u junu 0,5%

Mjesečna inflacija u junu, mjerena indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,5%, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile niže za -0,1%.

 

 

U saopštenju Monstata se navodi da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali rast cijena hljeba i žitarica, stvarne rente, mesa, voća, usluga smještaja, mlijeka, sira i jaja.

„Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Hoteli i restorani (+2,4%); Hrana i bezalkoholna pića (+1,1%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva  (+0,6%); Alkoholna pića i duvan (+0,3%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,3%); Rekreacija i kultura (-0,2%); Odjeća i obuća (-0,1%); Ostali proizvodi i usluge (-0,1%). Cijene u grupama: Zdravlje; Prevoz; Komunikacije i Obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca“, saopštio je Monstat.

Naime, pozitivne godišnje stope inflacije u junu zabilježene su u grupama Alkoholna pića i duvan  (+5,8%); Zdravlje (+2,2%); Odjeća i obuća (+2,0%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+1,6%); Prevoz (+1,6%); Hoteli i restorani (+1,6%); Ostali proizvodi i usluge (+0,8%), dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Rekreacija i kultura (-4,8%); Komunikacije (-3,0%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,8%); Hrana i bezalkoholna pića (-1,6%).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније