Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 07. 2014. 16:07 >> 16:09

RAE PRECIZIRALA

Kilovat sat za domaćinstva 10 centi

Cijena električne energije, sa obračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV), za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem od 1. avgusta iznosiće deset centi po kilovat satu, precizirali su iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Iz RAE su objasnili da će, u skladu sa Odlukom o odobravanju cijena sa iznosima cijena korekcija, cijena kilovat sata električne energije, sa obračunatim PDV-om, za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem od 1. avgusta porasti 0,94 odsto, odnosno sa 9,91 cent na deset centi.

RAE je u utorak objavila procentualne promjene cijena električne energije usljed promjene korekcija za različite kategorije kupaca, koje će se primjenjivati od 1. avgusta do 31. jula naredne godine.

Cijene će kod ostalih potrošača priključenih na 0,4 kilovoltnu mrežu (kV) kod kojih se snaga mjeri, biti manje 1,74 odsto.

"Kod potrošača priključenih na 35 kV doći će do pada 1,21 odsto, a kod potrošača priključenih na deset kV doći će do pojeftinjenja 2,14 odsto, odnosno na nivou distribucije smanjenje iznosi 0,01 odsto", navodi se u saopštenju RAE.

RAE je, prema riječima njenih predstavnika, u skladu sa propisima o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i tarifa energetskim subjektima i njegovim korekcijama, donijela odluke kojima su utvrđene cijene korekcija nastalih u drugoj regulatornoj godini koje će se primjenjivati u trećoj, odnosno od 1. avgusta ove do 31. jula naredne godine.

"U skladu sa propisanom procedurom, RAE je odluke dostavila Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) u funkciji Javnog snabdjevača radi pripreme tabela sa cijenama korekcija. EPCG je u propisanom roku dostavila tabele sa cijenama korekcija koje je Odbor RAE odobrio na sjednici u petak”, kazali su iz RAE.

Iz RAE su naveli da je, u odnosu na cijene koje su utvrđene u julu 2012. godine za trogodišnji period, za treću godinu regulatornog perioda došlo do smanjenja cijena kod svih kategorija.

"Kod kategorije potrošnje domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem došlo je do smanjenja 7,9 odsto, a sa jednotarifnim 7,07 odsto", navodi se u saopštenju RAE.

Kod ostalih potrošača priključenih na 0,4 kV kod kojih se snaga mjeri cijena je smanjena 7,88 odsto, kod potrošača priključenih na 35 kV cijena je manja 13,14 odsto, a kod potrošača priključenih na deset kV naponski nivo doći će do smanjenja cijena 10,36 odsto, odnosno na nivou distribucije smanjenje iznosi 8,33 odsto.

 Struja je, prema prvobitnim projekcijama RAE, od 1. avgusta trebalo da poskupi 5,69 odsto. Nove cijene struje važiće do kraja jula naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније