Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 07. 2014. 18:18 >> 18:18

IZMJENE ZAKONA

Za bolju regulaciju javnih nabavki

Vlada je danas usvojila Predlog izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, čija je ključna karakteristika, kako je ocijenjeno, dobro upravljanje državnim novcem.

Direktor Uprave za javne nabavke, Mersad Mujević, kazao je da je napravljen transparentan i kvalitetan zakon koji daje jednake šanse svima u postupcima javnih nabavki, poštujući njihovu efektivnost, jer je to jedan od najvažnijih segmenata, odnosno da se može izmjeriti ono za šta se i troši novac.

"Izmjene i dopune Zakona regulišu tu oblast na jedan sveobuhvatan način, u odnosu na sve prethodne zakone iz 2001, 2006. i 2011. godine", rekao je Mujević nakon sjednice Vlade.

On je naveo da su se, pored definisanja uslova, načina i postupaka javnih nabavki, bavili značajno i normiranjem sektorskih politika, prije svega komunalne direktive Evropske komisije (EK), koja prepoznaje postupke javnih nabavki u oblasti sektorskih politika prije svega energetike, vodoprivrede, saobraćaja, telekomunikacija i pošte.

"Važno da smo se bavili i direktivama iz odbrane i bezbjednosti koja reguliše postupke nabavki u toj oblasti. A to je bila prilika da normiramo i klasičnu Direktivu 18, koja se tiče nabavke robe, radova i usluga", precizirao je Mujević.

On je rekao da se dobro upravljanje u kontekstu javnih nabavki odigravalo na četiri ključna principa, prije svega ekonomičnost u korišćenju javnih fondova, efikasnost, transparentnost u fazi pripreme i nediskriminacija.

"Ključni element našeg rada jeste dobro upravljanje sa skromnim budžetskim sredstvima koja se generišu iz džepova poreskih obveznika i u tom pravcu smo napravili jako transparentan i kvalitetan zakon koji daje jednake šanse svima u postupcima javnih nabavki poštujući njihovu efektivnost", objasnio je Mujević.

On je rekao da će tim izmjenama i dopunama biti omogućeno da se na jasan i nedvosmislen način objavljuje i kompletna tenderska dokumentacija.

"To je veliki napredak u smislu transparentnosti i blagovremenog informisanja javnosti o tome", dodao je Mujević.

Definisano je, kako je kazao, upravljanje rizicima ili ugovorima, pri čemu će se pratiti realizacija ugovora od zaključivanja do njegove konačnosti.

"Značajno je i skraćenje rokova u određenim fazama, jer se sada žalbeni postupak više neće podnositi u smislu različitih zloupotreba nego je on sveden kroz dvije žalbe – jednu na samu tendersku proceduru i druga na odluku o izboru ili obustavi postupka javne nabavke«, precizirao je Mujević.

On je naveo i da je ono što je sadašnji Zakon imao problematično je da je drugačije definisao ugovor o javnoj nabavci u odnosu na EU ili nekim zemljama u okruženju, dok su sada te definicije usaglašene.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније