Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 07. 2014. 08:07   >>  08:08

VIŠE OD 5%

Ima uslova za rast ekonomije

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je kako očekuje da crnogorska ekonomija u srednjoročnom periodu raste po stopi koja će prelaziti nivo od pet odsto.

 

On je u uvodniku Biltena koji objavljuje Ministarstvo finansija kazao da su kroz procese koji su snažno započeti početkom 2013. stvorili pretpostavke za ostvarivanje visokih stopa rasta i razvoja i ocijenio da Crna Gora i region imaju izvanredne šanse da postanu izuzetno dinamičan dio evropskog kontinenta.

„Kroz procese, koji su snažno započeti početkom 2013. i koji jednako efikasno traju i sada, unaprijedili smo stanje javnih finansija. Ovim smo, takođe, uz snažan investicioni ciklus koji je iniciran u sektorima turizma, energetike, infrastrukture, stvorili pretpostavke za ostvarivanje visokih stopa rasta i razvoja. Prema našim projekcijama, prosječna stopa rasta u srednjem roku biće u nivou od 3,7 odsto, što su zvanični podaci. Naša očekivanja su da će stope rasta, u srednjoročnom periodu, prelaziti nivo od pet odsto“, ocijenio je ministar, prenijela je Pobjeda.

Žugić u uvodniku podsjeća da se Crna Gora, kao i zemlje našeg regiona, nalazi u fazi ekonomskog ciklusa u kojoj ekonomska teorija i praksa moraju dati adekvatne odgovore na brojna razvojna pitanja.

On je podsjetio da je strateški cilj Crne Gore povećanje kvaliteta života svih građana. 

„U tom pravcu vodimo konzistentnu ekonomsku politiku u okviru koje definišemo prioritetne sektore razvoja, koji će u budućem periodu biti lokomotiva rasta i razvoja, i to u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede i prerađivačke industrije“, istakao je on.

Žugić je naglasio da je uspostavljanje dugoročne finansijske stabilnosti i s tim u vezi, stabilnosti javnih finansija, preduslov ukupne ekonomske stabilnosti i dugoročnog ekonomskog rasta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније