Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 07. 2014. 19:10 >> 19:10

KAMATNE STOPE

Bankari pozvali SNP na dijalog

Udruženje banaka Crne Gore (UBCG) pozvalo je Socijalističku narodnu partiju (SNP) na konstruktivan i argumentovan dijalog u cilju pronalaženja optimalnog rješenja za snižavanje opšteg nivoa kamatnih stopa, koje bi uvažilo ekonomsku realnost i zajednički interes svih strana.

Generalni sekretar Udruženja, Mirko Radonjić, kazao je da UBCG želi da bude aktivan učesnik na iznalaženju mjera koje bi dovele do snižavanja opšteg nivoa kamatnih stopa.

„Ipak, eventualne izmjene zakonskih propisa u cilju pukog administrativnog regulisanja apsolutne visine kamatnih stopa nemaju uporište u praksi većine članica zemalja Evropske unije (EU)“, rekao je Radonjić.

On je naveo da je čak i regulisanje cijena suprotno temeljnim principima EU.

„Uporedna iskustva o tom problemu su različita i u regionu, što je potvrda da univerzalnog recepta za regulisanje tog problema nema i da moramo raditi na iznalaženju rješenja koje će biti prilagođeno prilikama na crnogorskom tržištu“, rekao je Radonjić.

Predstavnici SNP-a podnijeli su Predlog izmjena i dopuna Zakona o obligacionim odnosima kojim se, između ostalog, predviđa ograničavanje kamatnih stopa.

SNP je predložila da kamatna stopa prema kompaniji ili preduzetniku ne može biti veća od 14 odsto, prema pojedincu ne veća od 15 odsto, dok mikrofinansijska institucija (MFI) prema preduzeću i pojedincu ne može odobriti kamatu veću od 16 odsto.

„Svaki pokušaj administrativnog regulisanja rada tržišta veoma je osjetljivo pitanje sa posljedicama koje se u najvećem broju slučajeva ne mogu predvidjeti. Praksa je pokazala da se veoma često dešava da takve mjere proizvode negativne efekte čak i za segmente tržišta kojima se predloženim mjerama htjelo pomoći“, saopštio je Radonjić.

Prema njegovim riječima, istraživanja su pokazala da se tim mjerama najrizičnijim klijentima uskraćuje pristup kreditima, kao i da se oni podstiču da se obrate nekim neregulisanim ili čak i neregularnim formama zaduživanja, protiv kojih bi svi kojima je uređeno finansijsko tržište prioritet, trebalo da se bore.

„Visinu kamatne stope nije ispravno posmatrati samo u kategorijama nominalne kamate i bez analize njene strukture koja opredjeljuje veličinu. Napominjemo da visina kamatnih stopa nije uzrok, već posljedica stanja u ekonomskom sistemu i da se rješenje mora tražiti na teži, ali jedini ispravan način - otklanjanjem uzroka koji su doveli do toga“, objasnio je Radonjić.

Uzroke je, kako je naveo, moguće otklanjati samo ukoliko se tom pitanju pristupi sistematski i sistemski, identifikovanjem gorućih ekonomskih problema koji su doveli do rasta rizičnosti plasmana i uticali na nivo kamatnih stopa kao i definisanjem mjera za njihovo rješavanje.

„UBCG kao strukovna organizacija ne želi da bude uvučena na teren neekonomskih rasprava već se zalaže za to da stručnim i argimentovanim činjenicama dođemo do najboljeg rješenja koje će imati konkretne i održive benefite za građane i privredu“, zaključio je Radonjić.

 

Mina business

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније