Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 03. 2013. 17:18 >> 17:09

MBA I UPS

Pozitivan rad Vlade u prvih 100 dana

Predstavnici Montenegro biznis alijanse pozitivno ocjenjuju prvih 100 dana rada Vlade, s obzirom na složenu ekonomsku situaciju, dok u Uniji poslodavaca smatraju da još mnogo toga treba uraditi po pitanju unaprijeđenja privrednog ambijenta u Crnoj Gori.

Izvršni direktor MBA, Darko Konjević, kazao je da bi bilo dobro da se zacrtani ciljevi Vlade realizuju u narednom periodu, ali i da je generalna ocjena za period od prvih 100 dana njenog rada pozitivna.

On je agenciji Mina-business rekao da bi prethodni period trebalo posmatrati kao period određivanja pravaca budućeg djelovanja i usmjeravanja aktivnosti Vlade na konkretne ciljeve.

„Posmatrajući u tom smislu aktivnosti Vlade, one su uglavnom bile realne i opravdane, s obzirom na ekonomski trenutak u Crnoj Gori. Kažem uglavnom, jer u MBA ne podržavamo nijednu mjeru koja neposredno ili posredno opterećuje biznis novim obavezama“, naveo je Konjević i dodao da uvođenje kriznog poreza predstavlja jednu od tih mjera.

MBA, prema njegovim riječima, podržava aktivnosti Vlade usmjerene na fiskalnu konsolidaciju, mjere štednje, smanjivanje sive ekonomije, intenziviranje saradnje javnog i privatnog sektora i obezbjeđivanje kvalitetnije podrške privatnicima.

Konjević je saopštio da se jedna od glavnih zamjerki u radu Vladi u prvih 100 dana njenog mandata odnosi na i dalje dominantan problem nelikvidnosti. On smatra da bi podrška banaka privatnom sektoru u narednom periodu morala biti mnogo kvalitetnija i podrazumijevati povoljnije i jeftinije kredite.

Predstavnici MBA očekuju da će Vlada nastavi aktivnosti na daljem eliminisanju biznis barijera, posebno na lokalnom nivou i kada je u pitanju dobijanje određenih dozvola.

On je dodao da bi Vlada u narednom periodu trebalo da ispoštuje ono što je planirala, prije svega po pitanju konsolidacije javnih finansija, smanjivanja sive ekonomije, intenziviranja saradnje privatnog i javnog sektora i stvaranja što pogodnijeg poslovnog ambijenta za razvoj biznisa.

Predstavnici UPCG očekuju nastavak aktivnosti na unaprijeđenju ambijenta za razvoj preduzetništva i privrede, s obzirom da, prema njihovim riječima, nedostaje podrška poslovanju privrednika i izlasku iz nepovoljne situacije, prouzrokovane finansijskom krizom.

Oni su ocijenili i da biznis ambijent karakteriše smanjen obim poslovnih aktivnosti preduzeća, pad prihoda, ne riješeni dužničko-povjerilački odnosi, nemogućnost naplate potraživanje, nedostatak finansijskih sredstava za tekuće obaveze i nedostajuća podrška bankarskog sektora.

U UPCG smatraju i da bi država u saradnji sa socijalnim partnerima trebalo da se uključi u stabilizaciju tržišta rada i ozdravljenje sistema obrazovanja i na taj način se prilagodi zahtjevima i potrebama poslodavaca po pitanju nedostajuće radne snage.

Oni su pozitivnim okarakterisali borbu Vlade po pitanju suzbijanja sive ekonomije, kao formiranje Komisjie koja se time bavi.

Iz UPCG su ocijenili i da je socijalni dijalog proces koji zahtijeva vrijeme i kojem treba dati podršku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније