Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 07. 2014. 14:46 >> 14:46

BILO RAZGOVORA

Crna Gora zainteresovana za Južni tok

Crna Gora je zainteresovana za uključivanje u gasovod Južni tok, kao način diverzifikacije energetskih izvora i sredstvo jačanja konkurentnosti ekonomije, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Strahinje Bulajića, kazao da se Crna Gora ne nalazi direktno na koridoru tog regionalnog gasovoda, tako da nije do sada učestvovala u potpisivanju međudržavnih sporazuma koji bi podržali njegovu gradnju.

„Formalnu ponudu nijesmo dobili, ali bilo je izvjesnih razgovora na tu temu sa predstavnicima ruskog Gasproma, koji realizuje projekat. Prilikom njihove posjete Crnoj Gori razgovarano je o crnogorskim potrebama za gasom i količinama koje bi se mogle plasirati na domaće tržište kroz gradnju gasovada“, rekao je Kavarić u Skupštini.

On je dodao da su predstavnici Gasproma upoznati da je studija analize, koju je prije nekoliko godina uradio hrvatski institut „Hrvoje Požar“, pokazala da bi Crnoj Gori bilo potrebno oko pola milijarde kubnih metara gasa za potrošnju.

„Crna Gora, zbog malog tržišta i nepostojanja gasne infrastrukture, ne predstavlja cilj razvoja bilo kojeg projekta gasifikacije. Međutim, država aktivno participira i nastoji da sa drugim zemljama regiona realizuje infrastrukturne projekte vezane za gas, koji bi mogli proći i kroz Crnu Goru“, kazao je Kavarić.

On je saopštio da je Ministarstvo ekonomije u tu svrhu, u okviru infrastrukturnih projekata za zapadni Balkan (WBIF), obezbijedilo grant od 550 hiljada EUR za izradu studije pod nazivom Master plan gasifikacije Crne Gore – Prioritetni projektni portfolio u Crnoj Gori.

Studija će, kako je objašnjeno, bliže analizirati potrebe Crne Gore za potrošnjom gasa i način razvijanja gasne infrastrukturne mreže.

„Zato je i to razlog što Crna Gora podržava i nastoji da aktivno učestvuje u svakom projektu kojim se može uraditi gasifikacija, uključujući i projekat Južnog toka“, naveo je Kavarić.

On je dodao da odluku o realizaciji tog projekta, i sa komercijalnog aspekta o uključenju u njega, donosi Gasprom kao investitor.

Kavarić je podsjetio da je Južni tok projekat Gasproma, čija je osnovna zamisao da ruski gas, ispog Crnog mora, preko južne i centralne Evrope, dovede do Austrije gdje se nalazi regionalni Hab za gas.

U konzorcijumu koji je zadužen za realizaciju projekta nalaze se ruski Gasprom sa pet odsto, italijansi ENI sa 20 odsto i njemački Wintershall i francuski EDF sa po 15 odsto. Kapacitet gasovoda je 63 milijarde metara kubnih gasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније