Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 07. 2014. 08:32 >> 08:32
2

VLADA CG

Hiljadu radnih dozvola za strance

Zbog promjena ponude i tražnje na tržištu rada, Vlada je donijela odluku o prerasporedu broja radnih dozvola po namjenama.

„Došlo je do promjene toka izdavanja dozvola, tako da su odobrene radne dozvole istrošene", saopštila je direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje Arijana Nikolić-Vučinić nakon sjednice Vlade.

Da ne bi stvarali biznis barijere, kaže Nikolić-Vučinić, Ministarstvo rada i socijalnog staranja predložilo je Vladi preraspored dozvola.

Prema njenim riječima odobreno je još 1.000 novih dozvola za zapošljavanje, 1.400 za sezonsko zapošljavanje i 100 dozvola za prekogranične usluge.

Kvota koja se odnosi na oblast turizma i ugostiteljstva već je iskorištena, kao i kvota koja se odnosi na nove dozvole za zapošljavanje.

Nedostatak ovih dozvola u narednom periodu prema mišljenju Vlade mogao bi da uzrokuje probleme u funkcionisanju pojedinih privrednih subjekata, prvenstveno važnih za turističku sezonu i privredu u cjelini.

Dinamika izdavanja dozvola za rad i zapošljavanje stranaca u prvoj polovini ove godine, posebno u prva tri mjeseca, ukazala je na povećano interesovanje poslodavaca za izdavanjem novih dozvola za zapošljavanje.

Iskorišćenost kvote za zapošljavanje stranaca uslovilo je da Ministarstvo rada i socijalnog staranja u dva navrata odobri po 500 dozvola za zapošljavanje Zavodu za zapošljavanje, čime je iskorišten broj od 1.000 radnih dozvola, koje se mogu dodatno ras porediti od strane Ministarstva.

Iako je utvrđena kvota za 2014. na istom nivou kao i prethodne godine 16.500 (izuzimajući kvotu predviđenu za realizaciju razvojnih projekata Vlade od 3.000), dinamika izdavanja dozvola u proteklom periodu ove godine je nešto veća u odnosu na isti period prethodne godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније