Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 07. 2014. 13:50 >> 13:54
1

NIKČEVIĆ TVRDI

Sindikat nije osnivač političke partije

Savez sindikata (SSCG) nije osnivač bilo koje političke partije, niti će biti, ali neće sprječavati pojedince da razmišljanja o politici artikulišu kroz članstvo u nekoj od stranaka, saopštio je generalni sekretar radničke organizacije Marko Nikčević.

 

„Niko nikada nije htio, niti počeo bilo kakvu aktivnost prema kojoj bi SSCG bio osnivač partije “, rekao je Nikčević na konferenciji za novinare.

On je kazao da je priča o tome da će SSCG osnovati političku partiju podla insinuacija grupa njegovih članova, koji su prethodnih dana inicirali sazivanje vanrednog Kongresa, kako bi se situacija u toj sindikalnoj centrali predstavila vanrednom.

„To je podla insinuacija naših oponenata. SSCG neće biti osnivač partije, ali neće stajati na putu nikome ko svoja politička razmišljanja želi da artikuliše kroz članstvo u nekoj od stranaka“, naveo je Nikčević.

On tvrdi da, u ovom trenutku, nije osnivač političke partije i da su to podmetanja oponenata i razbijača SSCG.

„Ja sam generalni sekretar i prvi operativac SSCG. Moja dužnost je da SSCG, u materijalno-finansijskom i organizacionom smislu, postavim na zdrave noge“, poručio je Nikčević.

Predsjednik Skupštine SSCG, Danilo Popović, takođe je demantovao da je osnivač političke partije koja bi zastupala radničke interese.

„Nijesam u tome, nijesam potpisivao nikakva akta, a vidjećemo da li ću. Ne razmišljam da budem nosilac Radničkog pokreta, jer u članstvu ima dosta kvalitetnih ljudi koji bi to mogli da rade“, saopštio je Popović.

On je dodao da je dio sindikalnih aktivista predložio formiranje Radničkog pokreta, jer predstavnici sindikata ne mogu učestvovati u radu parlamenta u kojem se usvajaju zakoni koji su od interesa za radnike.

Popović je podsjetio da druga sindikalna centrala u Crnoj Gori, Unija slobodnih sindikata (USSCG) može uticati na donošenje važnih odluka preko poslanika Demokratskog fronta (DF), Janka Vučinića, koji je iz nje potekao.

„Zašto SSCG ne bi imao tako nešto?“, pitao je Popović.

Predstavnici SSCG su objasnili da je inicijativa o eventualnom osnivanju političke partije potekla sa sastanka, koji je prije 15-ak dana održan u Nikšiću, ali da ništa u vezi sa tim još nije zvanično.

Nikčević je saopštio da je sadašnje rukovodstvo SSCG dolaskom na njegovo čelo, između ostalog, zateklo dva miliona eura minusa, kao i nedostatak opravdanja za određene količine novca u bilansima većine oponenata.

„Jasno je da će sudski postupci biti pokrenuti i da je došao kraj tim anomalijama. SSCG je heterogena organizacija, u kojoj ima poštenih i nepoštenih, a bogami i onih koji će završiti tamo gdje im je mjesto, odnosno u Kazneno-popravnom zavodu“, poručio je Nikčević.

On je dodao da je novo rukovodstvo dolaskom na čelo SSCG zateklo sedam neisplaćenih zarada, ali da su ta dugovanja sada svedena na dvije i po.

„To ne odgovara onima koji bi da im se duguje najmanje pet, jer su svoje živote baždarili na taj nedostatak zarada, što im služi kao opravdanje za nerad“, kazao je Nikčević.

On je dodao da će, nakon što se u narednih dva do tri mjeseca postojeći dug u neizmiranim zaradama svede na nulu, imati sastanak na kojem će se utvrditi ko bi trebalo da ode iz SSCG.

 

On je saopštio da je finansijska situacija u SSCG sada stabilizovana, da se redovno plaćaju računi i izmiruju dohoci i zaostaci.

„Svaki mjesec isplaćujemo po jednu i po platu. Nemamo novih kreditnih zaduženja, a stara preispitujemo. Nadamo se da ćemo u razumnom roku reprogramirati stvari i dovesti ih na nivo tekuće likvidnosti“, saopštio je Nikčević.

On je, na pitanje da li je istina da izmijenjeni Statut SSCG, koji je prošle sedmice objavljen u Službenom listu, nije usvojen na Skupštini sindikalne organizacije, odnosno da mu fali rečenica koja se odnosi na političke stranke, kazao da je to tačno.

„Tačno je da je verzija koja je usvojena na Skupštini sadržala rečenicu koje nema u Službenom listu. Danas ćemo uputiti zahtjev Službenom listu da se objavi verzija koja je usvojena na Skupštini, odnosno da se obavi ispravka objavljene verzije. Nema tu ništa spektakularno“, kazao je Nikčević.

On smatra da je to bio pokušaj da se usvojeni Statut proglasi nevažećim, kako bi se spriječilo gubljenje privilegija pojedinaca.

Nikčević je saopštio da bi Statut, čijim je izmjenama ograničena mogućnost sindikalnog angažovanja onih funkcionera i članova SSCG koji su u penziji, trebalo da stupi na snagu početkom avgusta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније